5 ASIRLIK GELENEK BAŞLADI

500 yıllık gelenek olan 'Binbir Hatim', törenle başladı. İldeki camilerde sabah namazında din görevlilerinin ve halkın katılımıyla Kur'an okunacağı gelenek, 17 Ocak'ta sona erecek.

Tarih: 17.12.2021 19:05
5 ASIRLIK GELENEK BAŞLADI

Sinan AYDIN

Erzurum'un 5 asırlık geleneği olan 'Binbir Hatim', törenle başladı. Dualarla başlayan gelenek, hatimlerle devam edecek. Erzurum’u doğal afetlerden korumak için Pir Ali Baba tarafından 500 yıl önce başlatılan ‘Binbir Hatim’ geleneği, dualarla başladı. 17 Aralık-14 Ocak tarihleri arasında devam edecek olan Binbir Hatim geleneği, protokolünde katıldığı programla başladı. Programa, Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, Palandöken Kaymakamı Önder Coşğun, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz ve din görevlileri katıldı.

ATLAR ÜZERİNDE TEMSİLİ CANLANDIRMA

Pir Ali Baba türbesinde düzenlenen törende, tekbirler eşliğinde atlar üzerindeki hafızlar, Pir Ali Baba'nın yaşadığı dönemde hafızlarla at üstünde Kur'an-ı Kerim okuyarak şehri dolaşmasını temsili olarak canlandırdı. Hafızlar hilal şeklinde oluşturdukları düzenle ellerindeki cüzler ile binbir hatimi bu yıl başlattı. Erzurum İl Müftüsü Şahin Yıldırım’ın ettiği duaya hafızlar ve onlarca davetli amin dedi. Soğuk havaya rağmen geleneği devam ettirmek isteyenler karlı dağları aşarak Pir Ali Baba Türbesine ulaşırken, hafızların at üstünde okuduğu dualar ise duygu dolu anlar yaşattı.

TEMASI: "1001 HATİMLE CAMİYE GEL, TEDBİRLE GEL"

İl Müftüsü Şahin Yıldırım, yaptığı açıklamada, 5 asırdır devam eden geleneği "1001 hatimle camiye gel, tedbirle gel" temasıyla başlattıklarını ifade etti. Müftü Yıldırım, şunları söyledi: " Geçen yıl salgın nedeniyle geleneği "1001 hatimle evde kal, Kur'an'la kal" temasıyla yaptık. 500 yıl önce 1001 Hatim, Pir Ali Baba'nın tavsiyesi üzerine başlamış bir gelenektir. Doğal afetler, özellikle depremler ve zelzele olması dolayısıyla kendisinden tavsiye istendiğinde '1001 Hatim okursanız umulur ki Yüce Mevla'mız bir daha buralarda depremler ve doğal afetler yaşatmaz' cümlesiyle başlatmış ve bugüne kadar akamete uğramadan gelmiş bir gelenektir.

YILI KUR'AN LA KAPATI SONRAKİ YILI KUR'AN LA AÇIYORUZ

Bugüne kadar bu geleneği yaşatanlara rahmet diliyorum. Şu an bu geleneğe sahip çıkan vatandaşımıza saygı duyuyorum. Camilerimiz dolup taşsın. Bu vesileyle bizlerde programlar düzenliyoruz. Kur'an-ı Kerimlerimizi okuyacağız, hatimlerimizi bağışlayacağız. Geçtiğimiz yıl 147 bin 770 hatim okuduk. Gelenek yılın son iki haftasında başlayıp diğer yılın ikinci haftasının ilk cumasında dua ile son buluyor. Yani yılı Kur'anı Kerim ve dualarla bitirmek ve bir sonraki yılı Kur'anı Kerim ve duayla açmak manasını ifade etmektedir. O yılın bereketli geçmesi için dualarla ve Kur'an-ı Kerimlerle halkımızı buluşturduğumuz bir zaman dilimidir." İldeki camilerde sabah namazında din görevlilerinin ve halkın katılımıyla Kur'an okunacağı gelenek, 17 Ocak'ta sona erecek.