5 LİTRELİK ZEYTİNYAĞI BİN 450 TL

Zeytinyağı fiyatlarına yüzde yüz zam gelirken artan fiyatlardan ötürü zeytinyağı satışları durma noktasına geldi

Tarih: 26.09.2023 18:21
5 LİTRELİK ZEYTİNYAĞI BİN 450 TL

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru

 Şuanda zeytinyağı satışı yapamadığını ifade eden Erzurumlu esnaflar, 5 Litrelik zeytinyağı bin 450 TL’ye satışa sunduklarını söylediler.

Esnaf,”  Zeytinyağı fiyatları yüzde yüz artış gösterdi. Fiyatların artmasından dolayı zeytinyağı satışları durdu. Şuanda 5 Litrelik zeytinyağı bin 450 TL’ye satışa sunuyoruz. Bundan dolayı hem biz esnaf hem ise vatandaşlar kötü etkilendik. Bir yandan da döviz kuru yükseldikçe zeytinyağı da otomatikman yükseliyor. Bu maliyetlere rağmen zeytin ve zeytinyağı sektörü fırsatçılık yapmıyor, yalnızca ayakta kalmaya çalışıyor. Ekonomik bir kriz var; bundan dolayı da her şeyin fiyatı arttı. Ekonomik kriz haliyle zeytinyağı fiyatlarına da yansıdı. Bu yıl zeytin az ve zeytinin az olmasından dolayı da fiyatlar yükseldi. Ayçiçek yağı başta olmak üzere diğer bitkisel yağların fiyatı da arttı. Artmasından dolayı zeytinyağı fiyatları da arttı. Maliyetlerimiz çok yüksek, her şeyin fiyatı yükseliyor. Ayçiçek yağının fiyatı bile zeytinyağının fiyatı ile yarışır hale geldi.”

“Zeytinyağı alım fiyatı, bugüne kadarki en yüksek rakama 

küçük işletmeler maliyetlerini karşılamadıklarını belirterek ya toptan satışları durdurdu ya da kepenk kapatma noktasına geldi. Artan maliyetler, TL’deki değer kaybı önümüzü görmemize engel oluyor. Biz de toptan satışlarımızı durduk. Zeytinyağı ve gübre tamamen döviz odaklı. Mazottaki artış keza. Dolaylı maliyetler var. Örneğin, kargo fiyatları için yeni yıl tarifeleri gelmeye başladı. Ürünleri koyduğumuz ambalajlar var. En basitinden teneke ve şişe bile dövize odaklı. Teneke üreticilerimiz her hafta yeni fiyat güncellemesi yolluyor. Koliciler kâğıt sıkıntısı var, diyor fiyat veremiyor. Aldığımız hiçbir şeyi yerine koyamaz durumdayız”