65 Yıllık Rus Pirinç Semaver Ustası: "Eskiden yoğun ilgi vardı, artık değişti"

Erzurum'un semaver geleneğinin önemli isimlerinden biri olan 65 yıllık emekli Rus pirinç semaver ustası İsmail Kara, günümüzde semaverlerin eskisi gibi kullanılmadığını belirterek, geçmişteki dönemlerdeki değişimi ve semaverlerin

Tarih: 01.02.2024 17:43 Güncelleme: 01.02.2024 17:43
65 Yıllık Rus Pirinç Semaver Ustası:

www.erzurumgunebakis.cm / Muhammet YILMAZ 

80’Lİ NATO ASKERLERİ BU SEMAVERLERDEN ALIYORDU

Kara, yaptığı açıklamada, artık herkesin evinde doğal gaz olmasıyla birlikte semaverlere olan ihtiyacın azaldığını ifade etti. Eskiden semaverlerin hem kullanıldığını hem de tamir ettirilerek uzun yıllar kullanıldığını aktaran Kara, "Ancak artık eskisi gibi bu semaverlere rağbet yok. 1980'li yıllarda burada NATO askerleri vardı, onlar da sus olarak gelip semaverlerden alıp giderlerdi. Ancak zamanla onların da gitmesiyle bu geleneğin yok olmaya yüz tuttuğunu gördüm." dedi.

“İNSANLAR MODERNLEŞTİKÇE, GELENEKSEL DEĞERLER DE UNUTULMAYA YÜZ TUTUYOR”

Semaver geleneğinin, modernleşme ve teknolojik ilerlemelerle birlikte geri planda kaldığını belirten Kara, "İnsanlar modernleştikçe, geleneksel değerler de unutulmaya yüz tutuyor. Semaver geleneği de bu sürecin bir parçası oldu." şeklinde konuştu.

SADECE SEMAVER DEĞİL “KÜLTÜR VE YAŞAM TARZI”

Kara, semaver geleneğinin yaşatılması gerektiğine vurgu yaparak, bu konuda genç nesillere büyük görev düştüğünü ifade etti. Semaverlerin sadece bir pişirme aracı değil, aynı zamanda bir kültür ve yaşam tarzının bir parçası olduğunu belirten Kara, "Bu geleneği yaşatmak ve genç nesillere aktarmak, biz yaşlılara düşen bir sorumluluktur." şeklinde konuştu.