70 MİLYON METREKÜP İLE ERZURUM’DAKİ 750BİN VATANDAŞ SUSUZ KALAMAYACAK

Palandöken barajında 70 milyon metreküp Erzurum’un 750bin vatandaşının su ihtiyacını karşılıyor.

Tarih: 13.06.2023 18:49
70 MİLYON METREKÜP İLE ERZURUM’DAKİ 750BİN VATANDAŞ SUSUZ KALAMAYACAK

www.erzurumgunebakis.com/ Mihrimah Nefise DURDAĞ

Erzurum Palandöken Barajında toplanan kaynak sular barajın havzasına yağan yağışlar ve çıkan kaynak suları barajın havzasını oluşturuyor. 

Palandöken barajında yıllık aktif hacim 115milyon Metreküp su bulunurken, 70 milyon metreküpün içme suyuna ayrılırken 45 milyon metreküp ise tarımsal sulamalarda kullanıyor. 

Erzurum’da yaklaşık 10 tane su deposu bulunduğunu ifade eden Erzurum Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Remzi Ertek, depolardan 24 saat kesintisiz suyu şehre ulaştırdıklarını 19 bin 980 metre yaklaşık 20 kilometrelik bir hat ile su arıtma tesisine gelerek şehre sağlıklı su hizmeti verdiklerini söyledi. 

Ertek, ’’ Palandöken barajından toplanan kaynak sular barajın havzasına yağan yağışlar ve çıkan kaynak suları barajın havzasını oluşturuyor. Barajın 115 milyon metre küp aktif hacmi var.  Bu 115 milyon metre küp hacmin 70 milyon metre küpü içme suyu 45 milyon metre küpü de sulama için ayrılmıştır. Palandöken barajının tünelinin ise 4 bin 880 metre uzunluğunda 3,60 metre çapında tünelle borulara alınıyor çıkışta. Boru burada ikiye ayrılıyor. 1,5 metre çapında ki çelik borularla içme suyu arıtma tesisine getiriliyor. Diğer boru ise 1,6 metre çapında sulama kanalları içindir. Burada 19 bin 980 metre yaklaşık 20 kilometrelik bir hat ile su arıtma tesisimize geliyor. Arıtma tesisimiz Yıldızkent TOKİ’lerin üst mevkiindedir.  Gelen su ilk önce elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Arkasından Kaskad ünitesinde burada su havalandırılıyor. Borular ile kapalı gelen su üzerindeki kimyasalların gitmesi için burada su havalandırılıyor. 20 kilo metrede kapalı geldiği için suda oksijen bitiyor. Kaskad ünitesinde su havalandırılarak suya yeniden oksijen kazandırılıyor. Buradan çıkan su ozon ünitesine geliyor. Su ozonlama yapıldıktan sonra durultucu havuzlara sonra kum filtreleme havuzlarına ve daha sonra ise klorlama ünitesinden su dinlendirilme havuzlarına alınıyor. Oradan da gene arıtma tesisimizin altında bulunan depodan şehre veriliyor. Şehirde yaklaşık 10 tane su deposu var. Bu depolardan 24 saat kesintisiz suyu şehre ulaştırıyoruz. Bu barajın yapılmasında ki en önemli husus suyun yetersiz olmasıydı. Bazı mahallelere sadece gece su verilebiliyordu. Kuyu suları yetersizdi. Bu kuyular şehrin alt kotlarında olduğu için su kirlilik riski altındaydı. Dolayısıyla baraj ve arıtma tesisimizle şehir dünya standartlarının üstünde şebeke suyunu şehre gönderiyoruz. Şehrin elektriğinin büyük kısmını arıtma tesisimiz yüzde 70’lik kısmını karşılıyor. Suya klor vermemizin sebebi şehrin en son noktasına kadar sağlıklı su ulaştırabilmek. Suyu ozonlama yapılarak  lakin ozon suyun üzerinde 23 dakikadan fazla kalmıyor.  Bu açıdan Sağlık Bakanlığının şöyle bir genelgesi var.  Şebekenin en son noktası Hilalkent veya köyler buraya verilen sulardan numune aldığınızda 0,2 miligram klor bulunması gerekiyor. ‘’dedi