8 yılda 35 bin köpek ve 15 bin kedi rehabilite edildi

Erzurum Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 2009 yılında hizmete başlayan Hayvan Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi´nde, 8 yılda 35 bin köpek kısırlaştırılıp aşıları yapıldıktan sonra rehabilitasyon süresi bitince kanun kapsamında tekrar sokaklara bırakıldı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
8 yılda 35 bin köpek ve 15 bin kedi rehabilite edildi

Sinan AYDIN

 Aynı hizmet kapsamında 15 bin kedi de rehabilite edilip 7 bine yakını popülasyonuna göre kısırlaştırıldı. Kedilerin bir bölümü sahiplendirildi, bir bölümü barınakta  muhafaza altına alındı, bir bölümü ise doğaya bırakıldı. Bu sayede ilde kuduz vakalarında büyük düşüş yaşandı.

BU BARINAKTA MARANGOZ ATÖLYESİ BİLE VAR

3 Veteriner Hekim, 1 Veteriner Sağlık Teknikeri, 3 şoför, 13 işçi (temizlikçi, mama bakımı ve 2 marangoz ustası) ile 18 ilçe ve 1200 köye hizmet veren Erzurum Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi, ilde sokak hayvanları ile ilgili çok büyük bir problemi ortadan kaldırıyor. Sahipsiz hayvanlara sahip çıkmak, sahiplendirmek, aşılarını yapıp sağlıklı yaşamalarını sağlamak amacı ile 2009 yılında kurulan ve Mehmet Sekmen´in Büyükşehir Belediye Başkanı olması sonrasında ise geliştirilen Hayvan Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi, çok önemli çalışmalara imza atıyor. . Veterinerinden işçisine kadar tüm personelin büyük bir özveri ile çalıştığı barınakta, hayvanlara verilen önem gözler önüne seriliyor. Marangozlar, barınakta oluşturulan özel atölyede hayvanlar için evler yapıyor.

8 YILDA 35 BİN KÖPEK VE 15 BİN KEDİ REHABİLİTE EDİLDİ

Kapılarını gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a açan merkezde, haftanın belirli günleri kısırlaştırma operasyonları, yaralı hayvanların tedavi süreci ve rehabilitasyonları yapılıyor. Bazı aylar kısırlaştırılan köpek sayısının 500´e kadar çıktığı Hayvan Bakım Ve Rehabilitasyon merkezinde, kurulduğu günden bu yana geçen 8 yılda, toplam 35 bin köpek ile 15 bin kedi rehabilite edildi. Köpek popülasyonunun yoğun olması nedeniyle 35 bin köpeğin tamamına kısırlaştırma operasyonu yapıldı. Yine popülasyonuna göre 15 bin kedinin ise yaklaşık 7 binine kısırlaştırma işlemi yapıldı. Tamamına aşılandıktan sonra, rehabilitasyon süresi sona erenler hayvan hakları ile ilgili 5199 sayılı kanun kapsamında tekrar alındıkları yerlere bırakıldı.  Köpeklerde olduğu gibi kedilerin de bir bölümü sahiplendirildi, 7 bine yakını kısırlaştırıldı, bir bölümü alındıkları yerlere bırakıldı.

YILDA 50 TON MAMA ALINIYOR?MASRAFLARI BELEDİYE KARŞILIYOR

Erzurum Büyükşehir Belediyesi´nin ilde en önemli hizmetlerinden biri olarak gösterilen merkezde, yılda 50 ton kedi ve köpek maması alınıyor. Tıbbi malzeme, aşı ve ilaç ücretleri de dahil olmak üzere tüm masraflar, belediye tarafından karşılanıyor.  İhbar ve şikayet üzerine çalışma yaptıklarını belirten Veteriner Hekim Bilal Çoruh, ?? Çalışmalar sonrası ilde kuduz vakalarında gözle görülür bir azalma oldu. Hayvanların aşılanması nedeniyle kuduz vakalarında da bulaşma oranı yüzde 50´ye düşüyor. Yılda 20 bin hayvan sever barınağı ziyaret ediyor. Okulları ve kreşler, etkinlik kapsamında çocuklara hayvan sevgisini aşılamak amacıyla öğrencileri ziyarete getiriyorlar. Çocuklara kedi ve köpeklere nasıl yaklaşmaları gerektiğini anlatıyoruz. Biz okullara ziyarete gittiğimiz de de yanımızda hayvanları götürerek anlatımlarda bulunuyoruz´´ dedi.