2024-2028 BÖLGE PLANI HAZIRLIKLARI DEVAM EDİYOR

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı, kuruluş amacı doğrultusunda 2022 faaliyet yılında bölgenin kalkınmasına yönelik faaliyetlerini ulusal plan ve politikalarda belirlenen önceliklerle uyumlu olacak şekilde sürdürmeye devam ediyor.

Tarih: 27.05.2023 15:19 Güncelleme: 27.05.2023 15:38
 2024-2028 BÖLGE PLANI HAZIRLIKLARI DEVAM EDİYOR

www.erzurumgunebakis.com/ Mihrimah Nefise DURDAĞ

İş birliğini ve koordinasyonu geliştirmek, bölgesel düzeydeki program ve projelere temel oluşturmak amacıyla 2024-2028 döneminde uygulanacak olan “Bölge Planı” hazırlık faaliyetleri yürütüldüğünü belirten KUDAKA Genel Sekreteri Oktay Güven, bölge planının katılımcı bir anlayışla hazırlanması adına Bayburt, Erzincan ve Erzurum’da kamu kesimi, özel sektör, STK’lar, üniversiteler ve kamuoyunun etkin bir şekilde katılım sağladığı Çalıştaylar gerçekleştirildiklerini  söyledi. 

Güven, ‘’Ulusal düzeydeki politika, plan ve stratejiler ile bölgesel ve yerel düzeyde yürütülecek faaliyetler arasındaki ilişkiyi kurgulamak, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini ve koordinasyonu geliştirmek, bölgesel düzeydeki program ve projelere temel oluşturmak amacıyla 2024-2028 döneminde uygulanacak olan “Bölge Planı” hazırlık faaliyetleri yürütülmüştür. Söz konusu planın katılımcı bir anlayışla hazırlanması adına Bayburt, Erzincan ve Erzurum’da kamu kesimi, özel sektör, STK’lar, üniversiteler ve kamuoyunun etkin bir şekilde katılım sağladığı çalıştaylar gerçekleştirilmiştir. Ayrıca yerel paydaşlar ziyaret edilerek görüş ve katkıları alınmıştır. Taslak Bölge Planı hazırlanmış olup onayı müteakip Ajans’ın internet sitesinde erişime açılacaktır. Bölgede önem arz eden öncelikli sektörlere ve yatırım alanlarına yönelik araştırma, fizibilite ve raporlama çalışmaları yürütülmektedir. Bu doğrultuda: et, süt, arıcılık, tabi kaynaklar ve turizm sektörlerine yönelik 5 adet sektörel araştırma raporu ile Bayburt’ta arıcılık sektörünün geliştirilmesi amacıyla bal paketleme ve dolum tesisinin uygunluğunu tespit etmek üzere 1 adet ön fizibilite raporu hazırlanarak ilgili kurumlar ve kamuoyu ile paylaşılmıştır. Yapılan çalışmaların bölgede gerçekleştirilecek yatırımlara altlık oluşturması hedeflenmektedir. Bölgenin ulusal ve uluslararası alanda bilinirliğinin artırılması amacıyla sosyal medya ve ulusal televizyon kanallarında tanıtım çalışmaları koordine edilerek bölgenin tarihi, turistik ve yöresel ürünlerinin tanıtımları gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, Hatay Sandıkiçi, Etbilimi, Orman Lezzetleri vb. tanınmış instagram sayfaları ile “Sahrap Soysal İle Mutfak Hikâyeleri” ve “Yiyeceğin Serüveni” isimli ulusal televizyon programlarında bölgenin turizm değerleri ve yöresel ürünlerinin tanıtımı yapılmıştır. Bu kapsamda hazırlanan içerikler (fotoğraf, video) kurumsal sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılmış, bölgeye ilişkin hazırlanan tanıtım filmlerinin ulusal kanallarda yayınlanması sağlanmıştır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, TÜBİTAK işbirliği ile yoğun bir katılımla Erzurum’da ilk kez Gökyüzü Gözlem Etkinliği düzenlenmiştir. Bu yılın Ocak ayı içerisinde Türk Hava Yolları ile işbirliği içerisinde Rusya’nın sosyal medya fenomenleri bölgeye davet edilerek Erzurum’un kış turizmi potansiyelinin tanıtımı yapılmıştır. Bunun yanı sıra; bölgenin yöresel lezzetleri ile tarihi ve turistik değerlerinin tanıtım çalışmaları kapsamında ulusal televizyon kanallarının Erzurum çekimleri tamamlanmıştır. Söz konusu programlar yakında televizyon ekranlarında izleyiciyle buluşacaktır. ‘’dedi 

CUMHURİYETİMİZİN 100’ÜNCÜ YILINDA SOMUT KATKIDA BULUNULACAK BİR YIL OLACAK 

Cumhuriyetin 100’üncü yılında, ulusal ölçekli stratejik büyüme ve kalkınma hedeflerine bölgesel düzeyde somut katkıda bulunulacak bir yıl olacağını ifade eden  KUDAKA Genel Sekreteri Oktay Güven, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı, 2023 yılında Erzurum, Erzincan ve Bayburt illeri için “insan-tarih-kültür-medeniyet”, “inovasyon-teknoloji-dijital dönüşüm”, “ortak akıl-stratejik planlama-yönetişim” ve “çevre-sürdürülebilirlik” alanlarında sahip olduğu tüm imkânları bölgenin hizmetine sunmaya devam edeceğini söyledi.

Güven, ‘’Her yeni yılda, önceki yılların değer odaklı birikimini sürdürülebilir olarak arttırmayı hedefleyen Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı, 2023 yılında, çeşitli destek mekanizmaları aracılığıyla bölgede yatırım ortamını güçlendirerek istihdam, üretim ve ihracatı arttırmaya yönelik projeleri mali ve teknik olarak desteklemeyi sürdürecektir.  Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, ulusal ölçekli stratejik büyüme ve kalkınma hedeflerine bölgesel düzeyde somut katkıda bulunulacak bir yıl olacaktır. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı, 2023 yılında Erzurum, Erzincan ve Bayburt illeri için “insan-tarih-kültür-medeniyet”, “inovasyon-teknoloji-dijital dönüşüm”, “ortak akıl-stratejik planlama-yönetişim” ve “çevre-sürdürülebilirlik” alanlarında sahip olduğu tüm imkânları bölgenin hizmetine sunmaya devam edecektir. ’'dedi