ASIRLIK DESTAN AZİZİYE

Destanın üzerinden 1 aasır geçti ancak anma programları ile o kahramanlıklar hiç unutulmuyor. Aziziye destanının şehitleri tabyalarda anıldı, o günün kahramanları dualarla yadedildi.

Tarih: 10.11.2021 16:58
 ASIRLIK DESTAN AZİZİYE

Sinan AYDIN

Aziziye Destanı'nın 144’üncü yıl dönümünde, şehitler tabyalarda anıldı. Düzenlenen programda, o günün kahramanları dualarla yadedildi.  Tarihte "93 Harbi" olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda en çetin muharebelerin yaşandığı, düşmek üzereyken ellerindeki balta ve nacaklarla savaş meydanına koşan halkın desteğiyle düşmanın yenildiği Erzurum Topdağı'ndaki Aziziye Tabyaları'nda,  destanın yıl dönümü nedeniyle şehitler için anma töreni düzenlendi.

ANMA PROGRAMINA PANDEMİ AYARI

Pandemi dolayısıyla vatandaşların katılamadığı anma töreninde, Erzurum Valisi Okay Memiş, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban, 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve kurum amirleri katıldı. Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesince organize edilen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında önceki yıllarda yapılan yürüyüşün gerçekleştirilmediği program, camilerde sela okunması ve o dönemde halkı askerlere destek vermeye davet eden tarihi çağrının minarelerden yapılmasıyla başladı. Şehir merkezine 4 kilometre uzaklıktaki Aziziye Tabyaları'nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, Sultan 2. Abdülhamit’in fermanının okunması, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dua ile devam etti.  İl Müftüsü Şahin Yıldırım tarafından dua edilmesinin ardından Vali Okay Memiş ve beraberindekiler, Aziziye savunmasında fedakarlığıyla tarihe geçen Nene Hatun'un kabrine karanfil bırakıp dua ettiler.

VALİ'DEN ANLAMLI KONUŞMA

Büyükşehir Belediyesi Mehteran takımı da törenin ardından mini bir konser verirken tabyalara oluşturulan hatıra ormanına protokol üyeleri fidan dikti. Anma programında konuşan Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurumluların o dönem emperyalist güçlere izin vermediğini ifade ederek, “Tarihimiz ve ecdadımızla gurur duyuyoruz. Erzurum’da pozitif anlamda tam manasıyla bir sivil kalkışma meydana geldi. Emperyalist güçler Osmanlı İmparatorluğuna hem doğudan hem batıdan saldırmış durumdaydılar. Erzurum’da hiç tahmin etmedikleri bir durumla karşı karşıya kaldılar. Kahraman ordumuz ciddi anlamda tabyalarda mücadele ediyordular.

"ECDADIMIZLA NE KADAR ÖVÜNSEK AZDIR"

Sabah okunan salalarla tüm Erzurumluları tabyalara davet ettiler. Başta Nene Hatun olmak üzere Erzurumlular tabyalara koştular. 500’ün üzerinde sivil şehidimiz oldu. Ne kadar övünsek azdır. Bizim tarihimizde leke yoktur” dedi. Aziziye Tabyaları'nda 500'ün üzerinde şehit verildiğini hatırlatan Memiş, konuşmasına şöyle devam etti:   "Emperyalist güçlere karşı Aziziye Tabyaları'nda verilen kahramanlık mücadelesini burada vatandaşlarımız, öğrencilerimiz, il protokolümüzle kutluyoruz, şehit ve gazilerimize minnettarlığımızı gösteriyoruz. Aziziye Tabyaları'nın düştüğü bilgisi üzerine camilerden salalar okunarak halk askerlere yardıma davet edilmiş. Beşikteki bebeğini bırakan Nene Hatun'un 'Bebeğim anasız, babasız büyür de vatansız büyümez' sözünü hepimiz biliyoruz. İşte öyle tabyalara gelmiş ecdadımız ve gerekeni yapmıştır. Emperyalist güçler buradan geri püskürtüldü. Ecdadımızla ne kadar övünsek azdır."

"TÜRKLERİN TARİHTE HİÇBİR KARA LEKESI YOK"

Söz konusu vatan olduğunda her yerde ve her zaman Erzurum halkının gerekeni yaptığını vurgulayan Memiş, şunları kaydetti: "Erzurum, Cumhuriyet döneminde de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e 58 gün ev sahipliği yaptı. Kurtuluş Savaşı'nın ve Cumhuriyet'in temelleri burada atıldı. Bu kahramanlıklardan birisi de 15 Temmuz da sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde oldu. Tıpkı o dönemlerde olduğu gibi. O dönemlerde tabyaların kapılarını düşmanlara açanlar gibi 15 Temmuz'da da ülkenin kilidini, ülkenin anahtarını başkasına vermek isteyen içimizdeki hainlere karşı, bu millet çok büyük bir sınav verdi. Hepsinden Allah razı olsun."