BAŞKAN GÖKCAN” ERZURUM’DA TCDD BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KURULMALI”

Bakü-Tiflis Hattı ve Zengezur Koridoru ile Erzurum bölgede Demiryolu taşımacılığında bir merkez noktası haline gelebilir.

Tarih: 07.08.2023 00:22
 BAŞKAN GÖKCAN” ERZURUM’DA TCDD BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KURULMALI”

www.erzurumgunebakıs.com / Halil İbrahim Aktaş

Erzurum Türk-İş Temsilcisi, Demiryol-İş Sendikası Başkanı Yusuf Gökcan, Erzurum’un çevresindeki önemli demiryolu güzergâhları ile bir taşımacılık merkezi olabileceğini ifade etti. 

Bakü-Tiflis Hattı bulunması bunun dışında Azerbaycan’ın Karabağ zaferinden sonra Zengezur Koridoru’nun Azerbaycan’a geçmesi ve Erzincan’dan Trabzon’a bir demiryolunun düşünülmesi ile birlikte bu üç önemli noktanın merkezinde Erzurum’un bulunmasından dolayı Erzurum’a Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü kurulması gerektiğini aktardı. 

Gökcan, “Biz sadece Erzurum’a bakmıyoruz. Taşıma iş kolunda aynı zamanda Erzurum, Erzincan ve Kars’a bakıyoruz. Erzurum’da şu anda sadece demiryolunda örgütlüyüz. Tabii başka alanlarda da örgütlenmeye çalışıyoruz. Erzurum, Erzincan ve Kars olarak 524 sendika üyemiz bulunuyor. Türkiye genelinde de Demiryol-İş Sendika olarak yaklaşık 40 bin üyemiz var. Demiryol-İş olarak 14 şubemiz bulunuyor. Bölgesel olarak hizmet veriyoruz. Üye arkadaşlarımızın iş yerlerinde karşılaşabileceği sorunları çözmeye çalışıyoruz. Erzurum biliyorsunuz Doğu zor bir bölge. Batı gibi değil. Ankara’dan her an tren kalkıyor. Bölgemize gelirken makinelerimiz çok eski, personelimiz hiç kalmadı gibi. Yolculuk boyunca sıkıntılarımız var. Makinelerimizde çok problemler var. Tren buralara gelene kadar “tehir” dediğimiz olay gerçekleşiyor. Gerek makineden kaynaklı gerek yoldan kaynaklanmadan tehir gerçekleşiyor. Cumhurbaşkanı Kararnamesi’nde Devlet Demiryolları için bir bölge müdürlüğü daha açılması kararı çıktı. Erzurum’un da Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü olması gerektiğini nedenleri ile yetkililere aktardık. Bölge müdürlüğü olunması durumunda Erzurum’a hem istihdam açısından fayda hem de elimizdeki makine imkânları çoğalacak. Demiryolu taşımacılığında son durak bu saydığımız 3 il olduğu için trenlerin bakımı, tamiri daha kolay olacak. Demiryolu işçileri ücret skalası olarak iyi bir konumdalar. Bölgemize şu anda bölge müdürlüğü bekliyoruz. Çünkü burada Bakü-Tiflis Hattı, aşağıda Karabağ Savaşı’ndan sonra Zengezur Koridoru gündemde. Bunların dışında Ermenistan ile yumuşamaya giden bir siyasi atmosfer var. Orada da Doğu Kapı var. Bu gibi etmenlerden dolayı bölgemiz bir geçiş düğümü olabilir. Erzincan üzerinden de Trabzon’a bir demiryolu bağlantısı yolu düşünülüyor. Onun için bu bölgenin en azından Erzincan-Trabzon bağlantısı ve Zengezur Koridoru altyapısının bitmiş olmalı ki hizmet seri bir halde halka ulaştırılabilsin ve Bölge Müdürlüğü adayı olmak için de elimiz güçlü olabilsin.”