Engüzekkapı kalesi mimarisi ile göz kamaştırıyor

Uzundere–Tortum karayolu üzerindeki çayın kıyısından burgu gibi yükselen farklı görünüşlü sarp ve yüksek bir kayalık üzerindeki Engüzekkapı kalesi, turizme kazandırlıp mutlaka görülmesi gereken bir eser olarak dikkat çekiyor.

Tarih: 27.02.2023 12:51
  Engüzekkapı kalesi mimarisi ile göz kamaştırıyor

Sinan AYDIN

Erzurum'un Uzundere ilçesinde bulunan ve yıllara meydan okuyan Engüzekkapı Kalesi, tipik mimariye sahip eser olarak göz kamaştırıyor. Uzundere İlçe merkezine 3 km mesafedeki Ağcakale (Engüzek Kalesi), Uzundere–Tortum karayolu üzerindeki çayın kıyısından burgu gibi yükselen farklı görünüşlü sarp ve yüksek bir kayalık üzerindedir. 

ÇOK İYİ KORUNMUŞ DURUMDA

Çok iyi korunmuş durumdaki, tipik mimariye sahip küçük kale, Uzundere İlçesi’nin Dikyar Köyü sınırları içerisindedir. Ortaçağda derebeylik şeklinde hüküm süren Türk Beyleri tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Kalede tarihi şekil ve kitabe bulunmamakta olup, yapının tarihi konusunda kesin bir bilgi mevcut değildir. İç kale surlarının bir kısmı halen ayaktadır. Kalenin küçük kapısı doğu, büyük kapısı güney yönünde yer almaktadır. Kale burçlarının en çok kalenin güney bölümünde bulunması tarihi akınların bu yönden geldiğini düşündürmektedir. 

TURİZME KAZANDIRLIP GÖRÜLMESİ GEREKEN BİR KALE

Kalenin hakim bir noktasında bir kapı yeri ve düşman gözetleme delikleri mevcuttur. Kalenin düşmandan korunması için yüksek burcun üzerinde taş veya ateş dökmek için balkona benzer bir yer ve delikler mevcuttur. Kalenin tabanında toprak altında kalan ev kalıntıları yer yer görünmektedir. Tek bölmeli hamamı kalenin dışında ve dibindeki dere kenarında toprak boyalı harabe durumundadır. Tapınağı, çok yüksek burçları, iç kale surları, gözetleme kulesi, fırını, hamamı, Tortum Çayı’na inen gizli su yolları ve dolambaçlı sokakları ile görülmeye değer bir yerdir.