ERZURUM'DA APATEİZM UYARISI!

"Kur’an ve Sünnet Bütünlüğü" konulu konferansta konuşan Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Enbiya Yıldırım, dünyada Apateizm'in yayılmaya başladığını söyleyerek uyardı.

Tarih: 30.12.2022 17:26 Güncelleme: 30.12.2022 17:27
    ERZURUM

Sinan AYDIN

Erzurum'da "Kur’an ve Sünnet Bütünlüğü" konulu konferans veren Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Enbiya Yıldırım, dünyada Apateizm'in yayılmaya başladığını söyledi. Erzurum İl Müftülüğü tarafından 1001 Hatim Geleneği programları kapsamında "Kur’an ve Sünnet Bütünlüğü" konulu konferans düzenlendi. Konferansa, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Enbiya Yıldırım, konuşmacı olarak katıldı.

''YAKIN ZAMANDA YENİ BİR İFADE DUYACAKSINIZ: APATEİZM'' 

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açışında konuşan İl Müftüsü Rüstem Can, Kur’an ve sünnet çizgisinde yaşamın önemini vurguladı. Ardından konuşan Prof. Dr. Enbiya Yıldırım, "Yakın zamanda yeni bir ifade duyacaksınız. Avrupa’dan ülkemize girdi ve yayılmaya başladı. İsmi 'Apateizm.' Dini umursamamak anlamına geliyor. İnsanlar din konusunda belki yüz meseleden bir veya ikisinde aynı düşünmediği zaman hemen ayrışmalar başlıyor. Oysa zaten az sayıda olan İslam ümmetini kendi ellerimizle bölmenin ne anlamı var? Bunun kime ne faydası olabilir?" dedi.

"TARTIŞMALAR BAŞLADIĞINI GÖRÜYORUZ"

Yıldırım, "Hz. Peygamberimizin vefatından sonra hadislerin dindeki yeri konusunda tartışmalar başladığını görüyoruz. İlk asırdan bu zamana kadar aynı konular tartışıla gelmiştir. Doğrudan Müslümanın gündelik hayatını ilgilendirmeyen meseleleri sürekli tartışıp durmak, emperyalistlerin içimize atmış olduğu fitnelerden bir tanesidir. Rabbim bizleri bu fitnelerden muhafaza eylesin." diye konuştu.

APATEİZM NEDİR?

En sade tanımı ile Apateizm, Tanrı inancına karşı ilgisizliktir. Apateistlere göre Tanrı’nın varlığının veya var olmamasının insan yaşamı için önemi yoktur. Bu yüzden apateizm bir inanç değil, inanca karşı bir tutumdur. Apati (ilgisizlik) ve teizm (Tanrı inancı) kelimelerinin birleşiminden türetilmiş bir kavram olan apateizm, pragmatik ateizm olarak da adlandırılır. Onlar Tanrı’nın varlığını inkar etmedikleri gibi olmadığını da iddia etmezler. Bu nedenle din karşıtları ile aynı fikirde değillerdir.