Erzurum’da kadın gücü artıyor

Erzurum’da 2019 yılında kurulan Kadın Kooperatifleri, şehir ekonomisine büyük katkı sağlayarak ve kadınlara yönelik istihdam sağlama özelliği ile büyük önem arz ediyor.

Tarih: 16.01.2023 12:09
    Erzurum’da kadın gücü artıyor

Talha KOCA

Erzurum Kadın Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Polat, kooperatif çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kadın gücü ile hayata geçirdikleri projeleri ve devam eden çalışmalarını basın mensuplarına anlatan Başkan Polat, şu an da fiiliyat da olan ve proje aşamasında olan 5 büyük çalışmaları olduğunu söyledi. 

40’A YAKIN ÜRÜN ÇEŞİDİ ÜZERİNE ÇALIŞILIYOR

Erzurum’da 2019 yılında kurulan Kadın Kooperatifleri, şehir ekonomisine büyük katkı sağlayarak ve kadınlara yönelik istihdam sağlama özelliği ile büyük önem arz ediyor. Kadın Kooperatifleri kurucu ve yönetici Başkanı Zeynep Polat, girişimlerinin yöresel gıda ürünleri üzerine olduğunu aktardı. İlk başladıkları zaman sadece süzme bal üzerine çalıştıklarını belirtirken şimdi 40’a yakın ürün çeşidi üzerine çalışıldığını belirtti. Kooperatif hakkında açıklamalar da bulunan Başkan Zeynep Polat “Şöyle bir yargı var! Kooperatifleri henüz bir ticarethane olarak kimse algılayamadı. Net olarak bunun farkında değiliz. Kooperatifler hala birçok kesime göre STK (Sivil Toplum Kuruluşu) özelliği taşıyor. Dernek özelliği taşıyor. Kooperatifler kesinlikle ticari işletmelerdir. Kâr amacı güderler. Anonim şirket formatındadırlar. Ticari işletmelerdir. Ben bu kooperatifi kazanmak ve kadınlarımıza kazandırmak için kurdum. Bunun başka bir açıklaması yok! Ama bir kadın kooperatifinin sadece ticari amaçla hareket etmemesi gerektiğini de çok iyi biliyoruz. Yani sosyokültürel amaçlara da hizmet etmemiz gerektiğinin farkındayız. Bunu da en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz.” dedi.

BAŞKAN POLAT: 5 BÜYÜK PROJEMİZ VAR

Kadın Kooperatifi olarak çalışmaları ve projeleri hakkında bilgiler veren ve beş büyük projeleri olduğunu aktaran Başkan Zeynep Polat, Lavanta üretimi için kollarını sıvadıklarını belirterek, “Şu an da fiiliyat da olan ve proje aşamasında olan 5 çalışmamız var. Bunlardan biri Çat Belediye Başkanlığı ile yapmış olduğumuz Lavanta üretimi üzerine gerçekleştirdiğimiz projemizdir. Çat Belediyesi ile kooperatifimiz arasında imzalanan bir protokoldür. Çat’ın Adalar mevkiinde 30 dönüm arsa üzerine Lavanta üzerine üretim gerçekleştirilecek. Biz bunu Kasım ayında hayata geçirmeyi çok istedik. Ancak büyük iş makinaları Çat ilçemizde yer almadığı için, sonrasında hepsi de randevulu çalıştığı için, kısıtlı bir süreye de sahip olduğumuz için de projemizi Mart ayına erteledik. Mart ayında üretmeye başlayacağız. Aynı zamanda proje kapsamında Lavanta Yağı çıkarma işlemimizi DAB ile birlikte yapacağız. Çat Belediyesi Lavanta üretimine 2 yıl önce başlamış. Bizim içinde avantaj oldu. Zaten alt yapısı vardı. Bizde görüşmelerimiz sağlayarak, Çat Belediyesi ile böyle bir proje gerçekleştirmeye karar verdik. Gerçek hasat bu yıl gerçekleştirilecek.” dedi. 

”KIZ ÖĞRENCİLERE YÖNELİK EĞİTİMLER DÜZENLİYORUZ”

Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tarım Orman Müdürlüğü ile de bir çalışmalarının olduğunun ve bu kapsam da detaylı bir Proje hazırlayıp protokol imzaladıklarını kaydeden Polat, “Diğer bir çalışmamız Milli Eğitim Müdürlüğü ile Tarım Orman Müdürlüğü ile Kooperatifimiz arasında iş birliği protokolü gerçekleştirildi. Bu protokol de de özellikle kız öğrencilere yönelik eğitimler düzenliyoruz. Aynı zamanda da gıda, okur yazarlılık ve güvenilir gıda adına eğitimler verilecek. 6 aylık planlanan bir protokol. 6 ayrı okulumuz da gerçekleştirilecek. Amacımız girişimciliği ve kooperatifçiliği teşvik etmek. Gıda sektöründe olan birçok insana güvenilir gıdanın nasıl piyasaya sunulacağına tarzında bilgiler verilecek. Bu eğitimler uzman gıda mühendislerimiz tarafından verilecek. Çok verimli ve detaylı eğitimler olacak.” dedi. 

”GELİRİN BİR KISMI YEŞİLAY’A BAĞIŞLANACAK”

Bir başka projelerini Yeşilay ile gerçekleştirdiklerini aktaran Zeynep Polat “Bu çalışmamız doğrultusunda uyuşturucu, sigara, alkol toplumda sorun yaratan konulardan bir tanesi olarak hepimiz biliyoruz. Destek olabilmek için çalışmalar gerçekleştirdik. Bu çalışmalar neticesinde ürünlerimizden elde edilecek üç aylık bir zaman dilimi içinde ki kazancın yüzde 10’unu Yeşilay’a bağışlayacağız.” açıklamalarında bulundu. 

Diğer projeleri hakkında bilgi veren Polat “Projelerimizden diğeri de Erasmus projesi olacak. Sıfır atık üzerine Erzurum Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Ahmet İlker Akbaba ile birlikte sürdürmekteyiz. Sıfır atık üzerine olan projemizi yazıp verdik. Haziran ayında sonuçlanacak. Sonucunu bekliyoruz. Olumlu sonuçlanması ile birlikte kooperatifimizdeki birçok kadına faydalı olacağını düşünüyoruz.” Söyledi.

Son ve beşinci projeleri olarak da   Bilim ve Teknolojide Kadın Gücü Projesi olarak adlandırdıkları projenin bu konu da ki istekli kadınlara yönelik olduğunu söyleyen Başkan Polat “Bu projeyi de Erzurum Teknik Üniversitesi ile gerçekleştireceğiz. Şu anda proje anket sorularını hazırlamaktayız. Bunda da amacımız yazılım ve teknoloji konularında çok istekli olan alt yapısı olan kadınların üniversite ve kooperatifimiz aracılığı ile destek sağlamak olacak.” dedi.