Erzurum’da şark köşesi yastık satışlarında artış yaşanıyor.

Osmanlı döneminde kullanılan ve şimdilerde şark köşesi için tercih edilen yastıklar, yabancı turistlerin gözdesi haline geldi.

Tarih: 14.01.2024 13:05
 Erzurum’da şark köşesi yastık satışlarında artış yaşanıyor.

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Erzurum’da şark köşesi kültürünün bölgede vazgeçilmez bir kültür olduğunu belirten Mehmet Yörük,  daha önce sadece ev ve köy odalarında kullanılan şark köşesi kültürünün her geçen gün daha da yaygınlaştığını söyleyerek, bu kültürün artık işyerlerinde de yaşatıldığını söyledi.

Yörük,” Şark köşelerine olan ilgi gerçekten aşırı rağbet var. Bugün ecdadımızın yaşadığı adetlerdendir. Şark köşelerine olan ilgi gayet çok güzeldir. Müşterilerimiz istedikleri gibi memnunlar. Herkesin evinde olmasını isterim. Özellikle ihtiyar ve hastaların, kanepe üzerinde oturamayanların ve diz ağrısı ile bel ağrısı olanların bu şark köşelerini kullanmalarını tavsiye ederim. Bu günkü sağlık kurallarına uygun, vücutlarımıza yararlı olarak oturma şeklimizi ve vücut bozukluğumuzu gideren eski bir geleneğimizdir. Bu malzemeler Osmanlı İmparatorluğu ve öncesinde Doğu'da ve Güney Doğu'da şark köşesi olarak kullanılıyor. O zamandan bu gelenek devamlı canlanmakta ve restoranlarda, diğer çeşitli yerlerde oluşturuluyor. Benimki baba mesleği ama benim oğullarım farklı meslekler seçti ve bu mesleği sevmediler. Bu meslek rağbet görmüyor. Biz de ancak geçimimizi sağlıyoruz. Şark köşesi için yastık, minder imalatını yapıyoruz. Hemen hemen her evde kullanılıyor. Genel olarak el işçiliğiyle yapılıyor ama son zamanlarda fabrikasyon ürünü olarak üretiliyor. Evin odalarından bir odayı şark köşesi yaparak gelen misafirlerin karşılanması için tercih edilir. Ayrıca son zamanlarda kafelerde de çok fazla kullanılıyor. Şark köşesinde bulunan malzemeler yastık, minder ve duvar halıları, yer kilimleri, süs eşyalarıdır. Yer yastıkları rahatlık açısından daha iyi olduğu için tercih ediliyor. Hem daha hesaplıdır.  Şark odası dediğimiz, minder hasır yastık ve uzun halılar eskiden evlerin vazgeçilmeziydi. Halk o zamanlar koltuğu, oturma grubunu pek bilmezdi. Şimdi artık köylerde dahil oturma grupları kullanılmaya başlandı. Uzun bir süre bizler unutulmuştuk. Şimdileri ise vatandaşlar eskiye rağbet duymaya başladı. Şark odalarında bizim hasır yastık dediğimiz yastıklar vazgeçilmez unsurdur. Sedir ve sünger minderler hasır yastıkla birleştiği zaman şark odalarını oluşturur. Sergi olarak eskiden el dokuma kilimler kullanılırken şimdi artık koyu renkli halılar tercih ediliyor