GENÇ ÇİFTÇİLERİN KÖYLERİNİN TERK ETMESİNİN NEDENİ TELEVİZYON ÖZENTİSİ

Erzurum’daki genç çiftçilerin köyden şehire gitmesi televizyonlarda yayımlanan dizilerin şaşalı hayatlarına özenmesinden kaynaklanıyor.

Tarih: 16.05.2023 17:15
 GENÇ ÇİFTÇİLERİN KÖYLERİNİN TERK ETMESİNİN NEDENİ TELEVİZYON ÖZENTİSİ

www.gunebakiserzurum.com / Berivan POLAT

Çiftçilik mesleğinin emek ve alın teri isteyen iş olduğunu ifade eden Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, televizyondaki oyuncular 20- 30 yaşlarında holdingin sahibi milyonların sahibi rolünü oynadığını köylerde yaşayan genç çiftçilerin buna özendiğini söyledi.

Akar,” Televizyondaki oyuncular 20- 30 yaşlarında holdingin sahibi milyonların sahibi rolünü oynuyor köyler de ki gençlerimizde buna özeniyor zannediyor ki dünya o şekilde öyle dönüyor hâlbuki öyle dönmüyor bu sosyal olgulardan dolayı sektörden çekilmeler oluyor. Artı çocuklarım daha iyi kaliteli eğitim alsın diyerek şehirlere taşınmak isteyen sektörden çekilmeler oluyor. Yaşayan insanların da gelir ve refah seviyesi yükseldikçe çok zahmetlere girmek istemiyorlar bir de son süreçte televizyonlarımız da ki diziler de şaşalı hayatı gösteriyor. Şimdi tabi ki son süreç de artık çiftçilerimiz zaman zaman il ve ilçe merkezlerine gelmek için talepleri oluyor.  Şu şekilde ifade edebiliriz diye düşünüyorum çiftçilik emek isteyen alın teri isteyen iştir. Siz emek vermeden bir kilo buğday bir kilo et bir kilo süt elde edemezsiniz o yüzden çiftçilik kutsal bir meslektir dolayısıyla sürekli emek ve alın teri istediği için insanlar artık bu zahmetlere girmek istemiyor. Son süreç de köyde yaşayan çiftçilerimizin de gelir ve refah seviyesi arttı. Eskiden su yoktu çeşmeye giderlerdi şimdi evlerde su var yollarla ilgili sıkıntılar vardı taşlı çamurlu yollar sorun oluştururdu gidip gelemiyorlardı şimdi asfalt yol var rahat gidip gelebiliyorlar köy içinde ki sosyal donanımlar yetersizdi.  Bunların hepsi üst seviyelere geldi eğitim de üst seviyelere geldi ancak köyler de yaşayan insanların da gelir ve refah seviyesi yükseldikçe çok zahmetlere girmek istemiyorlar bir de son süreçte televizyonlarımız da ki diziler de şaşalı hayatı gösteriyor. Bu sosyal olgulardan dolayı sektörden çekilmeler oluyor. Artı çocuklarım daha iyi kaliteli eğitim alsın diyerek şehirlere taşınmak isteyen sektörden çekilmeler oluyor. Sağlık sorunları yaşayan çiftçiler daha iyi sağlık sorunlarına ulaşmak için sağlık hizmetlerine daha rahat ulaşmak için çekilmeler oluyor en önemlisi sosyal olgulardır şehir de ki sosyal yaşantıyı görüp aynılarını yaşamak isteyenler oluyor o yüzden sektörden çekiliyorlar bir de sosyal güvence düşük maaş olsun sosyal güvencem olsun diye şehre gidenler oluyor. “