HABİB BABA TÜRBESİ HARABEYE DÖNDÜ

Habib Baba türbesi türbe bakımsızlıktan harabeye döndü.

Tarih: 31.03.2024 18:00
 HABİB BABA TÜRBESİ HARABEYE DÖNDÜ

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru

Kaderine terk edilen Habib Baba Türbesi’nin son hali ziyaretçilerin tepkisini çekiyor. 

 Habib Baba Türbesi’nin ile ilgili acilen bir önlemin alınması gerektiğini ifade eden Vatandaşlar,  türbeye sahip çıkılması gerektiğini söylediler.

Vatandaşlar,”  Türbenin acilen çevresinin ve içindeki yolların yeniden tamir edilerek düzenlenmesi ve düzeltilmesi, kırık pencere camlarının tamir edilmesi ve yeniden atılan taşlarla kırılmaması için üzerine tel çekilmesi ve türbeyi tanıtan düzgün bir isim ve bilgi plaketi yerleştirilmesi gerekiyor. Habib Baba Türbesi’nin acilen tamiratı yapılmalı ve çevresinde düzenlemeler yapılmalıdır. Türk-İslam tarihinde önemli bir yere sahip olan şahsiyetlerin türbesinin bakımsızlığı, kaderine terk edilmiş hali hepimizi üzmektedir. Bu konuyla ilgili tüm kurumların türbelerin bakımı ihmal etmemesi gerekiyor. Biz vatandaşlar olarak bu duruma el atılmasının gerektiğini ve çözüm üretilerek bu sorunların ortadan kalmasını istiyoruz.”

Habib Baba kimdir?

Erzurum ve çevresinde çokça bilinen ve söylenegelen bir başka efsane ise Habip Baba ile ilgili olan efsanedir.   Taş Mağazalar Caddesi'nin sonuna doğru Gürcü   Kapıya giderken sağ tarafta yer alır. Türbenin asıl adı Timurtaş Baba Türbesi'dir. Timurtaş’ın ölüm yılı belli değildir. Erzurum müşiri Kamil Paşa H.1260 - M. 1844 tarihinde türbeyi yenden yaptırmıştır. Habip Baba H. 1264 -M. 1847 yılında ölmüş ve bu türbeye gömülmüş aynı zamanda türbeye de ismini vermiştir. Türbede Habip Baba ve Timurtaş Baba’nın mezarları ile birlikte atı mezar daha vardır. Bunlardan bir tanesi de Habip Baba’nın 1875 ölen karısı Hatice Hanım'dır.