Kadın çiftçiler sertifika aldı

Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçelerindeki kadın çiftçilere yönelik sertifika töreni düzenlendi.

Tarih: 02.12.2022 12:27 Güncelleme: 02.12.2022 12:27
 Kadın çiftçiler sertifika aldı

Sinan AYDIN

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kadın çiftçilerin daha yoğuın şekilde çiftçilik hayatına katkısı için Bakanlık nezdinde bir dizi etkşinlik ve programlar düzenliyor. Bu kapsamda; Aziziye, Palandöken ve Yakutiye İlçelerindeki kadın çiftçilere yönelik olarak Atatürk Üniversitesi Çiftçi Eğitim Merkezinde Sebzecilik Eğitimi Sertifika Töreni düzenlendi. Tören; İl tarım ve orman Müdürü Osman Akar'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Müdür Akar, törende bir konuşma yaparak sertifika almaya hak kazanan kadın çiftçileri tebrik etti. Törenşn son bölümünde ise eğitimin ardından sertifika almaya hak kazanan kadınlara sertifikaları takdim edildi.

ERZURUM’DA TARIMA YATIRIM YAPMAK İÇİN 10 NEDEN

1 - Ulaşım probleminin olmaması: Erzurum ülkemizin doğusunu batıya bağlayan D-100 karayolu ve demiryolu üzerinde yer almaktadır. Bu nedenle yük ve yolcu taşımacılığı açısından avantajlı bir ilimizdir. 2005 yılından bu yana yeni ve modern terminal binasına hizmet veren Erzurum Havalimanı yılda yaklaşık 1 milyon yolcu taşıma kapasitesi ile Erzurum ilini ülkemizin batıdaki büyükşehirleriyle 1-2 saatlik uçuş zamanında birbirine bağlamaktadır.

2 - Yatırım için gerekli olan arsa ve arazi varlığı bakımından avantajlı olması: Erzurum’daki arsa ve arazi fiyatları batıdaki pek çok şehirden daha uygun, alan büyüklüğü bakımdan daha elverişlidir. Hemen her türlü yatırıma yeterli büyüklükte ve uygun maliyette arsa ve arazi bulmak mümkündür.

3 - Güvenli bir şehir olması: Erzurum, asayiş ve terör olayları bakımından ülkemizin güvenli şehirlerinden biridir.

4 - Hayvan varlığının yüksek olması: Erzurum yaklaşık 850 bin büyükbaş hayvan sayısı ile ülke genelinde 2. 800 bin küçükbaş hayvan sayısı ile 19. sıradadır. İlde ciddi bir hayvan potansiyeli vardır. Bu nedenle özellikle hayvancılığa dayalı sanayi (süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri) yatırım için uygun bir sektördür.

5 - Tarımsal faaliyetleri destekleyen kurumların olması: Erzurum ilinde tarımsal alanda yatırım yapmak isteyen müteşebbisler için Tarım İl Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) gibi kurumlar hem bilgi sağlama, hem de proje bazlı maddi destekler sunmaktadır.

6 - Tarım, bitkisel üretim ve hayvansal üretim faaliyetleridir. İnsan başta olmak üzere canlıların beslenmesinde gıda arzını sağlayan en önemli sektör tarımdır. Bu nedenlerle tarıma yatırım yapmak; kaliteli, güvenilir ve sürdürülebilir üretimi gerçekleştirmek üreticilerimiz için ekonomik ve sosyal güvencedir.

7 - Tarım arazileri her yatırımcı için en güvenli, istikrarlı ve çekici uzun vadeli bir yatırım olup, yapılan yatırımlar süresiz değer kazanabilir.

8 - Yatırım için gerekli arsa ve arazi gibi taşınmazlar, büyüklük açısından elverişli ve kiralama veya satış bedelleri özellikle sanayileşmiş illere ve arazi büyüklüğü bakımından sınırlı illere göre oldukça avantajlıdır. Ayrıca Türkiye ortalamasının üzerinde güneşlenme süresi (8,02 saat) ve global radyasyon değeri (4,44 KWh/m2-gün) ile güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik zengin potansiyele sahiptir.

9 - Kültür balıkçılığı açısından değerlendirilebilecek akarsu gibi yerüstü su kaynakları mevcuttur. Ayrıca il, termal kaynaklar açısından da oldukça zengindir. Sahip olduğu zengin termal kaynakları ile termal turizm ve sağlık turizmi alanında yatırımcılara önemli fırsatlar sunması (Erzurum’da sıcaklığı 50-60 0C olan yaklaşık 150 adet termal kaynak bulunmaktadır ve bu kaynakların sıcaklık, debi ve mineral değerleri oldukça tatmin edici düzeydedir),Termal kaynaklar seracılık ve tarımsal yapılar için uygun potansiyele sahiptir.

10 - İlimiz organik tarım potansiyeline sahiptir. Kimyasal gübre ve ilaç kullanımının asgari düzeyde olması hatta bazı bölgelerde hiç olmaması toprakların ve doğanın korunmasında ve bu da organik tarım açısından avantaj sağlamaktadır. Bunun yanı sıra organik hayvancılık açısından da büyük önem arz etmektedir.