Orban: ABD, Ukrayna ihtilafını anında durdurabilir

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Washington'un Rusya ile düşmanlığın neden devam etmesini istediğini müttefiklerine açıklamadığını söyleyerek "istese Ukrayna ihtilafını anında durdurabilir" dedi.

Tarih: 14.07.2023 15:57
 Orban: ABD, Ukrayna ihtilafını anında durdurabilir

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Bir radyo istasyonuna, Kiev Rusya'ya karşı mücadelede tamamen Batı'ya bağımlı olduğundan, Washington'un dilerse çatışmayı bir an önce durdurabileceğini söyledi.

Macar lider, Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki NATO zirvesinden döndükten sonra Kossuth Radyosu ile röportaj yaptı. "ABD liderliğindeki askeri blokun Kiev'e üyelik için bir yol haritası uzatmayı reddettiğine dikkat çeken Orban, “Amerikalılar isteseydi, ertesi sabah barış gelirdi. Amerikalıların bunu neden istemediği tüm dünyayı şaşırtan bir soru. NATO zirvesinde yanıt alamadık.” dedi.

Macaristan, Ukrayna kriziyle ilgili Batı politikalarını sürekli eleştirerek ittifak üyeleri arasında öne çıktı.

Bu noktada Orban, Kiev'in harap olmuş ekonomisine ve finansman ve silah için Batılı müttefiklere aşırı bağımlılığına atıfta bulunarak, "Ukrayna gerçek egemenliğini kaybetti" iddiasında bulundu.

ABD'NİN UKRAYNA'YA DESTEĞİ

Washington, Ukrayna'ya verdiği desteği haklı göstererek, Rusya'yı Kiev'e karşı “sebepsiz bir saldırı savaşı” başlatmakla suçladı. ABD'li yetkililer, Moskova'ya “stratejik bir yenilgi” vermenin birincil hedef olduğunu söylediler.Buna karşılık Moskova, ABD'yi, Rusya'nın NATO'nun Avrupa'ya yayılması konusundaki uzun süredir devam eden endişelerini görmezden gelerek ve Kiev'de Moskova'ya düşman bir rejimi besleyerek krizi tetiklemekle suçladı. Kremlin, çatışmayı Rusya'ya karşı ABD önderliğindeki bir vekalet savaşının parçası olarak algılıyor.

ORBAN: UKRAYNA NATO'YA GİRERSE DÜNYA SAVAŞI ÇIKAR

Orban, NATO'nun Ukrayna'yı şimdi kabul etmesi halinde bunun bir dünya savaşını tetikleyeceği konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, Batılı devletlerin Kiev'e giderek daha gelişmiş askeri donanım göndermesinin risklerinin altını çizdi.

Macar lideri ayrıca Kiev'i Batı'nın desteğini almak için ahlaki şantaj yapmakla suçladı, ancak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'yi "halkının hayatta kalması için savaştığı" için böyle davrandığı için suçlamadığını da sözlerine ekledi.

Başbakan, çatışmanın uzayacağını ve Macaristan dahil AB ülkelerinin yüksek enflasyon da dahil olmak üzere ekonomik maliyeti üstleneceğini öngördü. HABER MERKEZİ