Palandöken'de ters lale vakti

Palandöken Dağında Ters Lale Dönemi!

Tarih: 26.05.2022 17:12
 Palandöken

Şifa kaynağı mor renkteki ters laleler sadece Palandöken'de yetişiyor...

Dünya'da bu türün sadece Palandöken dağinda yetiştiği ifade edilen ters laleler açmaya ve meraklılarını kendine çekmeye başladı.

Sinan AYDIN

Sadece Palandöken dağinda yetiştiği ifade edilen ters laleler açmaya ve meraklılarını kendine çekmeye başladı. Dünyanın en güzel ve en narin çiçekleri arasında yer alan ters lalenin 167 türü bulunuyor. En fazla görüldüğü ülke olan Türkiye'de 20'si endemik 43 Ters Lale türü bulunduğu kaydediliyor. Erzurum’da fotoğraf sanatına gönül veren isimlerden Nihat Kılıçoğulları ve İlteriş Bülent Aydın, Mayıs ayının üçüncü haftasında Palandöken Dağı eteklerinde fotoğrafladıkları Ters Lale ile dikkatleri üzerlerine çektiler.

“DÜNYA DA BİR TEK PALANDOKENLERDE OLUYORMUŞ”

Türkiye genelinde görülenlerden farklı olan bu Ters Lale türlerini sosyal medya hesaplarından paylaşan Kılıçoğulları ve Aydın’a ilk yorum Erzurumlu Tarih Araştırmacısı Muzaffer Taşyürek’ten geldi. Taşyürek, “Dünya da bir tek Palandokenlerde oluyormuş.” İfadeleri kullandı. Peki Palandöken’de yetişen Ters Lale çeşidi hakkında sizler ne biliyorsunuz?Erzurum'da, Palandöken Dağı eteklerinde baharın gelişiyle kendini gösteren mor renkli ters laleler ilgi görüyor. Türkiye'de 43 çeşit lale bulunduğu ifade edilirken, mor renkteki ters lalelerin hastalara şifa olabileceği söyleniyor.

MOR RENKTEKİ TERS LALELER ŞİFA KAYNAĞI MI?

Halk arasında 'ağlayan gelin', 'hüzün çiçeği' gibi isimlerle bilinen ters lalelerin, dünya genelinde 167, Türkiye'de 43 çeşidinin bulunduğu biliniyor. İlkbaharın gelişiyle birlikte ters laleler Palandöken'de görülmeye başlandı. Doğaseverler ve fotoğraf sanatçıları, Palandöken’e çıkarak ters laleleri çekmeye başladı. Ters lalelerin kozmetik, gıda ve ilaç sanayinde kullanıldığını belirten uzmanlar, bu çiçeklerin peyzaj alanında da kullanılması gerektiğini söylüyorlar. Uzmanlar, "Eskiden kontrolsüz bir şekilde bu lalelerin soğanları sökülüp yurtdışına kaçırılıyordu. Biyokaçakçılık dediğimiz durumla karşı karşıya geliyorduk. Bununla ilgili uygulanan kanunlar sayesinde son yıllarda kolluk kuvvetlerinin konuyla ilgili hassas yaklaşımı kaçırılma durumunun önüne geçiliyor. Bu lalelerden birisi de Palandöken dağı eteklerinde endemik olan ters lalelerdir. Bahsettiğimiz lalelerin tıbbi özellikler taşımasının yanı sıra peyzaj özellikleri de bulunuyor. Soğanlı bitkiler özellikle toprak altı organları ile beraber gıda sanayisinde kullanılıyor. Buna örnek olarak safranı örnek verebiliriz. Birçok gıda sanayisinde örneğini bulabilirsiniz. Kozmetik sanayisinde de büyük yere sahip. Dünyanın en pahalı parfümleri yapılıyor. Peyzaj değerleri çok yüksek olan bu çiçeklerin önemi çok büyük" diye konuştular.