ULU CAMİNİN ARKASI MALZEME DEPOSU OLARAK KULLANILIYOR

Erzurum’da tarihi Ulu caminin arkasındaki yer malzeme deposu olarak kullanılıyor.

Tarih: 13.07.2023 17:21 Güncelleme: 13.07.2023 17:22
 ULU CAMİNİN ARKASI MALZEME DEPOSU OLARAK KULLANILIYOR

www.erzurumgunebakıs.com /Rabia Aslan Karakaş 

Ulu caminin arkasındaki  yer kötü kokuların yayılmasına neden olurken bu duruma tepki gösteren vatandaşlar, bu sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini söylediler.

Vatandaşlar,” Erzurum’un eski tarihi camilerinden biri olan Ulu caminin arakasındaki bu görüntüler yakışmıyor. Ulu Cami bu gün dahi şehrin en önemli  ibadethanelerinden biridir. Özellikle Cuma ve bayram namazlarında tercih edilen yer Ulu Camiidir.  Caminin arka tarafı pislikten geçilmiyor. Her gün caminin araka tarafı kaba bir temizlik yapılsa burası çöplüğe dönmez. Yazıktır günahtır. Kutsal bir mekân günde beş vakit namaz kılınıyor. Burada cemaat gelip etrafa bakıyor.  Camii Allah'ın evidir. Bu görüntüler yakışmıyor. Temizlik kimin ilgi alanına giriyorsa gelip buralara baksınlar ve incelesinler. Erzurumlu olarak bu durumdan utanıyorum. Burası mukaddes bir yerdir, Ulu Cami çok eski bir tarihi camidir. Bu yerin birçoğu yosun tutarken yine ayrıca inşaat malzemelerinin getirilip bu yere koyulması bu yerin malzeme deposu olarak kullanılması utanç verici bir durum yetkililerimizin bu sorunu çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.” 

Ulu Caminin Tarihçesi: Ulu  Caminin yapım tarihi kesin olarak bilinmese de bazı kaynaklara göre Saltuklu Beyliği döneminde Emir İzzettin Saltuk’ un oğlu Melik Nasırüddin Muhammed tarafından H 575./ M. 1179-1180 Ebü’l Feth Mehmede yılında yaptırılmıştır. Yazar Mehmet NUSRET’ in Tarihçe-i Erzurum adlı kitabında, duvarda asılı bir levhadan bahsetmektedir. Bu levhadaki yazılı metinde, ‘‘Mescidü’l Camii Alim, Abid, Ebu’l Feth Melik Muhammed beş yüz yetmiş beş senesinde inşa etti’’ şeklinde ifadeler yer almaktadır. Aynı ifadeler Erzurum’u ziyaret eden Lynch tarafından da nakledilmiştir. Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 13.11.1976 tarih ve A-188 sayılı kararı ile koruma altına alınmıştır. Çeşitli dönemlerde tahrip olan Ulu Camiinin onarım tarihçelerinin belirtildiği kitabeler mevcuttur. Bu onarım kitabelerinden birincisinde, Caminin kıble duvarında H.1039/M.1629-1630 tarihini taşıyan 4 (dört) satırlık tamir kitabesi mevcuttur. Bu kitabede ‘‘ Atabek Camii’’ olarak bahsedilmiştir. İkincisinde, Cami Nasuhpaşazade Hüseyin Paşa tarafından 1639 yılında onarılmıştır. Üçüncüsünde, Camiinin bu günkü mihrap önü kubbesi olan kırlangıç örtülü kubbenin güney tarafında kiriş üzerinde bulunan kitabede ‘‘ Sene H-1202/ M-1787 tarihi geçmektedir. Dördüncüsünde, camiinin bu günkü mihrap önü kubbesi olan kırlangıç örtülü kubbenin kuzey tarafında kiriş üzerinde bulunan kitabede Bünyad-ı Sene 1275/ M. 1858-59 tarihi geçmektedir.Beşincisi, 1957 yılında onarım görmüş. ( Doğudaki ikinci ve üçüncü sahınlar yenilenmiştir).  Caminin bu onarımlarından başka 1858 ve 1860'lı yıllarda yapılan onarımları da kitabelerle belirtilmiştir. 1964-1965 ve 2006 yıllarında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Camiinin bütün duvarları ve sahınları yer yer bazı bölümleri yer yer bütün olarak onarım geçirmiştir.