ABD insani yardım tasarısını tek başına veto etti

sivillerin korunması ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması çağrılarını içeren tasarı, 15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin tek başına aleyhte oy kullanması sonucu veto edildi.

Tarih: 20.10.2023 08:12 Güncelleme: 20.10.2023 08:17
ABD insani yardım tasarısını tek başına veto etti

Gazze’ye insani yardımların erişimi, sivillerin korunması ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması çağrılarını içeren tasarı, 15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin tek başına aleyhte oy kullanması sonucu veto edildi. ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, tasarı aleyhine oy kullandı. 12 ülkenin onay verdiği tasarıya İngiltere ve Rusya ise çekimser kaldı.

15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) Brezilya tarafından sunulan, “Gazze’ye insani yardımların erişimi, sivillerin korunması ve İsrailli rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısının yanı sıra Hamas’ın İsrail’e yönelik terör saldırısını kınayan” karar tasarısı, sadece ABD ret oyu verdiği için kabul edilmedi.

Gazze’de abluka altında yaşayan milyonlarca Filistinli sivil için yardım ulaşması amacıyla çatışmaların durması çağrısında bulunan yasa tasarısı 12 üye ülke tarafından onaylanırken, Birleşik Krallık ve Rusya çekimser oy kullandı. BMGK’nın daimi üyelerinden biri olan ve tek başına veto hakkına sahip olan ABD’nin ret oyu vermesiyle, karar tasarısı başarısız oldu.

‘SAVUNMA HAKKI YOKTU’

Ukrayna savaşı sırasında Rusya’nın BMGK’nın işlevini sabote ettiğini savunan ABD’nin konu Gazze’deki siviller ve İsrail’in saldırılarını durdurması olunca aynı taktiği kullanması dikkat çekti. ABD’nin veto kararı hakkında açıklama yapan ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, şunları söyledi: “Bugün ABD, Başkan Biden tarafından sürdürülen diplomasiyi hesaba katmayan veya İsrail’in nefsi müdafaa hakkından bahsetmeyen BM Güvenlik Konseyi tasarısını veto etti.”