ABD, Rusya'dan uranyum ithalatını iki katına çıkardı

Verilere göre ABD'nin, Rusya'dan uranyum ithalatı alımlar 2005'ten bu yana en yüksek seviyesinde

Tarih: 24.08.2023 16:23
ABD, Rusya

ABD, yılın ilk yarısında Rusya'dan 416 ton uranyum satın aldı; bu, 2022'nin aynı dönemine göre iki kattan fazla ve 2005'ten bu yana en yüksek seviye.

Rapora göre Rusya, ABD'ye yalnızca sivil nükleer enerji üretiminde kritik bir bileşen olan zenginleştirilmiş uranyum sağlıyor.

RIA'nın ABD istatistik servisinden hesaplamaları, Washington'un Rusya'dan uranyum teslimatı için 696,5 milyon dolar ödediğini gösteriyor. Bu, 2002'den bu yana en yüksek değere işaret ediyor. Yılın ilk yarısında, tedarik maliyeti 2,5 kat arttı ve Rusya'nın Amerika ithalatındaki payı yüzde 13 puan artarak yüzde 32'ye yükseldi.ABD ayrıca bu yılın ilk yarısında İngiltere'den uranyum alımını önemli ölçüde artırarak yüzde 28 artışla 383,1 milyon dolara çıkardı ve bu da tüm ithalatın yüzde 18'inin biraz altına ulaştı. Fransa'dan yapılan ithalat, 2022'nin aynı dönemindeki 1,9 milyon dolara kıyasla 319 milyon dolara (ABD'nin toplam ithalatının yüzde 15'i) yükseldi.Almanya ve Kanada da ABD pazarının ilk beş uranyum tedarikçisi arasında yer aldı ve ithalatın sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 11'ini gerçekleştirdi.

New York Times'ın yakın tarihli bir raporuna göre, ABD'de kullanılan zenginleştirilmiş uranyumun kabaca üçte biri Rusya'dan ithal ediliyor. Temiz enerji danışmanlık şirketi GHS Climate, geçen yıl her 20 Amerikan evinden ve işyerinden birinin gücünün Rus uranyumundan sağlandığını belirtiyor.

Dünyadaki zenginleştirilmiş uranyumun neredeyse yarısı Rusya'da üretiliyor ve ABD'nin bu ülkeden ithalata olan bağımlılığını azaltma çabaları şu ana kadar başarısız oldu. İthalatçılar için Rus uranyumunu satın almanın önemli ölçüde daha ucuz olması nedeniyle Amerikan zenginleştirme tesisleri Soğuk Savaş'tan sonra kapatıldı. Şu anda yalnızca iki ABD tesisi (biri Ohio'da, diğeri New Mexico'da) yüksek kaliteli nükleer yakıt üretme lisansına sahip durumda.

ABD ve AB, Ukrayna ihtilafı nedeniyle Rusya'nın petrol, doğalgaz ve kömürüne yaptırım uyguladı, ancak fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak için yarışırken, Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom'dan zenginleştirilmiş uranyum satın alınmasına izin vermeye devam etti. HABER MERKEZİ