ABD ve Rusya arasında 'misket bombası' savaşı

Rusya, ABD'nin Ukrayna'ya misket bombası gönderme kararının sivil ölümlerde Washington'ı "suç ortağı" yapacağını duyurdu. ABD Başkanı Biden, "Ukraynalıların cephanesi tükenmekte olduğu için" bu adımı atacaklarını söyledi.

Tarih: 09.07.2023 12:53
ABD ve Rusya arasında

ABD'nin Ukrayna'ya misket bombası gönderme kararının ardından Rusya, bu silahın neden olduğu sivil ölümlerde Washington'ın "suç ortağı" olacağını açıkladı. 

Rusya Savunma Bakanlığı, "Misket bombalarının transferi, sözde Ukrayna karşı saldırısının başarısızlığı bağlamında bir çaresizlik hareketi ve zayıflığın itirafıdır" dedi.

Açıklamada, "Washington misket bombaları tedarik ederek Rus ve Ukraynalı çocuklar da dâhil olmak üzere patlamaların neden olduğu ölümlerin tüm sorumluluğunu paylaşacaktır." denildi.

Ukrayna, ABD ve Rusya, bu silahları yasaklayan 2008 Oslo Sözleşmesi'ne taraf değil.

Biden: Çok zor karar verdim

ABD Başkanı Joe Biden, sivillerin ölümüne yol açtığı için eleştirilen misket bombalarını Ukrayna'ya gönderme konusunda "çok zor karar verdiğini" söyledi.

Biden, "bunu yapmaya ikna olmasının biraz zaman aldığını" ancak "Ukraynalıların cephanesi tükenmekte olduğu için" harekete geçtiğini kaydetti. 

ABD Başkanı, önümüzdeki hafta Litvanya'da yapılacak NATO zirvesi öncesinde açıklanan misket bombası kararıyla ilgili olarak müttefikleriyle konuştuğunu hatırlattı. 

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, patlamamış bombaların "sivillere zarar verme riski yarattığının farkında olduklarını" söyledi. Sullivan, "Bu çatışma döneminde Ukrayna'yı hiçbir noktada savunmasız bırakmayacağız" dedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı ise misket bombalarının kentsel alanlarda kullanılmayacağına ve sadece düşman savunma hatlarını yarmak için kullanılacağına dair güvence verdi.

"Rusya ve Ukrayna misket bombası kullandı"

Moskova ve Kiev'in savaş sırasında misket bombası kullandığı belirtiliyor.

120 ülkenin imza attığı Oslo Sözleşmesi, misket bombalarının kullanımını, üretimini, transfer edilmesini ve stoklanmasını yasaklıyor.

İnsan hakları örgütlerinin yanı sıra bombanın kullanımının yasaklanmasını savunanlar, bu bombaların ayrım gözetmeksizin herkesi öldürdüğünü ve kullanıldıktan uzun süre sonra bile siviller için tehlike oluşturmaya devam ettiği uyarısında bulunuyor.

Ukrayna tarafından uzun süredir talep edilen misket bombaları, havada yayılarak geniş bir alana dağılan, aynı anda birden fazla hedefe zarar verebilen ve alt mühimmat ya da bomba parçacıkları bırakan silahlar olarak biliniyor.

Normal şartlarda atıldıktan sonra patlamama oranı yüzde 40'ları bulsa da Pentagon'un Ukrayna'ya sağlayacağı misket bombalarının patlamama ihtimalinin yüzde 3'ün altında olduğu kaydedildi.

HABER MERKEZİ