ABD'nin asırlık lojistik devi battı: 30 bin kişi işsiz kaldı

ABD'nin 99 yıllık kamyon şirketi Yellow kapandı. Dün itibarıyla faaliyetlerini durduran şirketin sendika ile ortaya çıkan anlaşmazlık sonucunda ardında 30.000 kişiyi işsiz bıraktığı belirtiliyor.

Tarih: 31.07.2023 15:08
ABD

ABD'nin lojistik devi Yellow Corp., Pazar günü yerel saat 12 itibarıyla faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı ve 30.000 işçisinin tamamını işten çıkaracak.

99 yıllık bir geçmişi olan şirket, çaklışan yaklaşık 22.000 sürücü ve liman işçisini temsil eden Teamsters sendikasıyla bir mücadele içindeydi.

Bir hafta önce sendika, şirketin emeklilik ve sağlık sigortası planlarına katkıda bulunmaması nedeniyle başlatılan grev tehdidini iptal etti. Sendika, gerekli ödemeleri yapması için şirkete fazladan bir ay süre tanıdı.

Teamsters'ın müzakere komitesi tarafından Perşembe günü yerel sendikalara gönderilen bir nota göre, sendika Yellow'a karşı greve gitmemeyi kabul ederken, kamyon şirketiyle yeni bir sözleşme üzerinde anlaşmaya varamadı. Sendika Pazartesi günü erken saatlerde kapatmanın kendisine bildirildiğini söyledi.

“Bugünkü haberler talihsiz ama şaşırtıcı değil. Yellow, federal hükümetten gelen milyarlarca dolarlık işçi tavizlerine ve yüz milyonlarca dolarlık kurtarma fonuna rağmen kendi kendini yönetemeyeceğini tarihsel olarak kanıtladı. Teamsters Başkanı Sean O'Brien yaptığı açıklamada, "Bugün işçiler ve Amerikan nakliye endüstrisi için üzücü bir gün" dedi.

PANDEMİDE 700 MİLYON DOLAR KREDİ ALDI

Şirket, 2020'de federal hükümetten 700 milyon dolarlık bir kredi aldı ve bu kredi, vergi mükelleflerinin ödenmemiş hisselerinin yüzde 30'unu elinde tutmasıyla sonuçlandı. Ve şirketin en son üç aylık raporuna göre Hazine departmanına hala 700 milyon dolardan fazla borcu vardı, bu da defterlerindeki uzun vadeli borcun neredeyse yarısı.

Yellow'un hissesi, iflas planlarıyla ilgili raporların ardından kredinin verildiği tarih ile Perşembe kapanışı arasında değerinin yüzde 82'sini kaybetti ve hisse başına yalnızca 57 sentten kapandı. Cuma günü hisse başına 14 sent yükseldi, ancak yine de sözde kuruş hissesi olarak kaldı. HABER MERKEZİ