ABD’nin teknoloji devlerinden yapay zekalı içerik önlemleri

yapay zeka teknolojisinde riskleri en aza indirmek ve geliştirilen ürünlerin güvenli olmasını sağlamak amacıyla gönüllü olarak bir dizi önlem almayı kabul etti.

Tarih: 22.07.2023 17:54
ABD’nin teknoloji devlerinden yapay zekalı içerik önlemleri

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre yedi teknoloji şirketi, geliştirdikleri yapay zeka ürünlerini piyasaya sürmeden önce bu teknolojinin güvenli olduğundan emin olmak amacıyla bazı önlemleri hayata geçirecek.

Önlemler arasında ticari amaçlı kullanılan yapay zeka sistemlerinin üçüncü taraflarca denetlenmesi de var.

Ancak bu denetimi kimin yapacağı ya da şirketlerin bu süreci nasıl yöneteceğine ilişkin ayrıntılar henüz belirsiz.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, sohbet robotu ChatGPT’yi geliştiren OpenAI şirketinin yanı sıra yeni kurulan teknoloji firması Anthropic ve Inflection, biyogüvenlik ve siber güvenlik gibi risklere karşı önlem olarak ürünlerinin güvenliğinin kısmi olarak bağımsız uzmanlarca test edilmesini kabul etti.

Şirketler geliştirdikleri teknolojilerin kabiliyetlerinin yanı sıra sistemlerin eksiklikleri ve sorunları konusunda kamuoyunu düzenli olarak bilgilendirecek.

Yeni önlemler kapsamında teknoloji şirketleri yapay zeka ile geliştirilen içeriklerin kullanıcılar tarafından anlaşılması için bu içeriklere filigran yani işaret yerleştirecek.Bu şekilde kullanıcıların gerçek içerikle deepfake (derin-sahte) denilen görsel ve işitsel sahte içeriği birbirinden ayırt edebilmesi amaçlanıyor.

Yedi şirketin gönüllü olarak almayı kabul ettiği önlemler şu şekilde:

Yapay zeka ürünlerinin güvenliği bağımsız uzmanlarca test edilecek
Geliştirilen teknoloji konusunda hükümetler, endüstri, sivil toplum ve akademiyle yapay zeka risklerinin yönetilmesi konusunda bilgi paylaşılacak
Yapay zekayla üretilen içeriğe işaret (filigran) yerleştirilecek
Geliştirilen sistemlerin kabiliyet ve sorunları konusunda kamuoyu bilgilendirilecek
Şirketler siber güvenlik ve iç tehdit önlemlerine yatırım yapacak
Kanser ve iklim değişikliği gibi sorunlarla mücadelede gelişmiş yapay zeka araçları kullanılacak.

BİDEN: "BU CİDDİ BİR SORUMLULUK, BU İŞİ DOĞRU YAPMAK ZORUNDAYIZ"

Teknoloji şirketlerinin temsilcileriyle yaptığı görüşmelerin ardından bugün basın mensuplarına açıklama yapan Başkan Joe Biden, şirketlerin gönüllü olarak atacakları adımların yapay zeka alanında emniyet, güvenlik ve güvenle ilgili olduğunu söyledi.

Bu alanda daha fazla adım atılması gerektiğinin bilincinde olduklarını ifade eden Biden, gelişen teknolojilerin demokrasiye yönelik oluşturabileceği riskler konusunda da dikkatli olunması gerektiğini söyledi. HABER MERKEZİ