AÇIKTA SATILAN BİTKİ ÇAYLARINA DİKKAT

Aktarcılar vatandaşların açıkta satılan bitki çayları almaması konusunda uyarılarda bulundu.

Tarih: 12.10.2023 18:41
AÇIKTA SATILAN BİTKİ ÇAYLARINA DİKKAT

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Piyasada kış çayı olarak sunulan çok sayıda karışım çay mevcut ancak içinde yer alan bitkilerin etiketinden belirtilen bitkilerden farklı olduğunu ifade eden Aktarcı İsmail Yalçın, içeriğinde kullanılan bitkilerin neler olduğu ve hangi oranlarda hazırlandığını bilinmeyen karışım çaylarını alınmaması gerektiğini söyledi.

Yalçın,” Kış mevsiminin gelmesiyle vatandaşlarımız bitkisel çaya rağbet gösteriyorlar. Özellikle açıkta satılan bitkisel çaylar sağlık açısından sakıncalıdır. Vatandaşlarımız açıkta satılan kış bitki çaylarını almasınlar.  Kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için açıkta satılan bitki çayları tercih edilmektedir. Bitki çaylarının vücuda yararlı olabilmesi için öncelikle kalitesine dikkat edilmelidir. Bitki çaylarının yabancı maddelere maruz kalıp kalmadığı sağlık açısından çok önemlidir. Kullanılan bitkilerin; tarım ilaçları, çevresel toksinleri, çinko, kurşun gibi ağır metalleri, endüstriyel atıkları, küf, aflatoksin ve hayvansal atık gibi maddeleri içermediğine dikkat edilmelidir .”

Uygun olmayan açıkta satılan bitkiler yarardan çok zarar veriyor

“Bitki çaylarının seçiminde ve kullanımında dikkatli olunması gerekir. İçeriği tam olarak bilinmeyen bitkiler kullanılmadan önce iyi araştırılmalıdır. Öncelikle soğuk havaların bizi zorladığı bu dönemde bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor. Ihlamur, zencefil, adaçayı, kuşburnu ve ekinezya gibi bitki çaylarının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini artık bilmeyen kalmadı. Ancak önemli olan, bitki çaylarının beklenen ve istenilen yararı sağlayabilmesi için bilinçli hazırlanması ve tüketilmesi gerektiği. Uygun olmayan şekilde hazırlanan ya da nereden toplandığı bilinmeyen, açıkta satılan bitkiler yarardan çok zarar verebiliyor.  Papatya olarak belirtilen bitki genelde tıbbi papatya değildir. Tür karışıklığına bağlı olarak bazıları zehirlenmelere sebep olabilmektedir. Açıkta satılan, nasıl toplandığını, nasıl kurutulup muhafaza edildiğini bilmediğimiz bitkileri almamalıyız.  Karışım olarak hazırlanmış çaylar içinde hangi bitkiden ne oranda bulunduğu çoğunlukla belirtilmemektedir. İçeriğinde kullanılan bitkilerin neler olduğu ve hangi oranlarda hazırlandığını bilmediğimiz karışım çaylarını da almamalıyız. Tıbbi bitkilerin şifalarından faydalanmak için raf ömürlerine dikkat edilmesi gerekir. Bunun bütün bitkiler için geçerli olduğunu, aksi halde yararlı olan etken maddelerinde önemli kayıplar olabilir.”