ADİL BİR SİSTEM DEĞİL

Türk-İş Erzurum İl temsilcisi ve Demir yol İş Sendikası Şube Başkanı Yusuf Gökcan, gelir vergisi oranlarının yüksek olduğunu ve gelir vergisinde çalışanlar lehine düzenleme yapılmasını talep etti.

Tarih: 07.01.2024 15:05
ADİL BİR SİSTEM DEĞİL

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Gelir vergisi tarifesinin adaletli bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Türk-İş Erzurum İl temsilcisi ve Demir yol İş Sendikası Şube Başkanı Yusuf Gökcan, bu sürdürülebilir ve devam edecek adil bir sistem olmadığını söyledi. 

Gökçan,” Bu sürdürülebilir, devam edecek adil bir sistem değil.  Milyonlarca çalışan büyük bir gelir vergisi adaletsizliğinin mağduru oldu. Vergide adaletin sağlanması olacak. İşçiler, kıdem tazminatı konusunda bir bütün olarak nasıl kararlı duruş sergileyerek sonuç aldıysa, vergi adaleti konusunda da aynı kararlı duruşu sergilemeli ve mutlaka adil bir sonuca ulaşmalı. Bu durum karşısında hükümetimiz, iki yıldır alışılmışın dışında uygulama yaparak asgari ücrete yılda iki defa artış yapmak durumunda kaldı. Asgari ücrete ve memurların maaşlarına zam yapılması elbette önemlidir ve çalışanların lehinedir. Ancak burada senede bir defa ücret artışı yapılan çalışanlar için iki önemli kayıp söz konusudur. Bunlardan ilki asgari ücret ve memur maaşları iki defa artırılmış ve bu kesimler rahatlatılmıştır. Buna karşın, toplu iş sözleşmesi imzalamış ya da sözleşme imzalamamış olsa da senede bir kez ücret artışı yapılan kesimlerin mağduriyetidir. İkincisi ise bütün ücret geliri elde eden çalışanların uğradığı gelir vergisinden kaynaklı net ücretin azalmasıdır. Türkiye'de vergi alanında gerçek anlamda yapılacak bir reform, ancak ücretliler aleyhine var olan çarpık yapının değiştirilmesiyle mümkün olacaktır. Öncelikle emek üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve verginin geniş kitlelere adil bir şekilde yansımasının sağlanması gerekmektedir. Vergi vermek, bir vatandaşlık görevidir. Unutulmasın ki, vergide esas olan az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi almaktır. Kamu çalışanları, daha maaşları ceplerine girmeden vergisini düzenli ödeyen kesimdir. Vergi, vatandaşlık görevini aksatmadan ve istismar etmeden yerine getiren kamu çalışanları için bir eziyet olmaktan çıkarılmalı, tüm kamu çalışanları %15’lik vergi dilimine sabitlenmesi gerekir.”