​​​​​​​AFAD bilinçli olunması gerektiğini söylüyor

AFAD'dan ''bilinçli olun'' uyarısı

Tarih: 12.09.2022 10:16
​​​​​​​AFAD bilinçli olunması gerektiğini söylüyor

Talha KOCA

Erzurum İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde (AFAD) görev yapan Temel Afet Bilinci eğitmeni ve Arama Kurtarma Teknisyeni Önder Şanal, afet öncesi , sonrası ve afet sırasında halkın bilinçlenmesi adına açıklamalarda bulundu.

OLASI DEPREMLERE KARŞI TAMP DEVREYE GİRİYOR

Temel Afet Bilinci Eğitmeni Şanal, “Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP), Türkiye’de yaşanabilecek her türlü ölçekteki depremlere ve tüm acil durumlara etkin müdahale için görev alacak kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gerçek kişileri kapsayan bir plandır. Bu plan entegre planlama yaklaşımı ile ve modüler yapısı ile deprem sırasında ilgili bakanlıklar ve Türk Kızılay’ının görevlendirildiği ekip ile deprem sırasındaki operasyon riskini en aza indirecek, sistemli bir plandır.” açıklamalarında bulundu. Afet Bilinci Eğitmeni Şanal, sadece deprem bazında değil tüm afet ve olaylara karşı bu planı devreye soktuklarını belirtti.

''AFET BİLİNCİ EĞİTİMİ TEMELDEN VERİLMELİ''

Deprem kuşağında yer alan ülkemizin farklı şehirlerinde depremler meydana geldiğini hatırlatan Temel Afet Bilinci Eğitmeni Önder Şanal, açıkalmaalrına şöyle devam etti: ''Orta şiddetli hiçbir binanın zarar görmediği deprem sonrasında bile sarsıntı sonrası oluşan panik ve bilinçsizlik yapılan en büyük hata. İnsanlar bu konuda bilgilendirilir ve eğitilirse, can ve mal kaybının büyük ölçüde önüne geçilecektir. Gereken en önemli unsurlardan biri, sağlam yere sağlam bina yapmaktır.'' Evlerde ve dükkanlarda mutlaka acil durum çantası bulundurulması gerektiğini aktaran Şanal, ağır ve devrilme riski bulunan eşyaların duvara emniyetli bir şekilde sabitlenmesi gerektiği belirtti. Böylece sarsıntı anında ikinci bir faciayı hem önlemiş olur hem de afetle mücadele edebilme potansiyellerinin artırılmış olacağını vurguladı.

''YAŞAM ÜÇGENLERİ HAYAT KURTARIR''

Şanal, şunları söyledi: ''Hayatta kalabilmek için yeterli büyüklükteki bu boşluklar deprem anında uygulandığı durumda enkaz altından sağ çıkabilme şansını yükselten en büyük önlemdir. Bireylerin sarsıntı sırasında sağ duyulu davranarak, etrafı doğru değerlendirmeleri önemli. Bunun için de fazla korunma imkanı tanıyan ve tercihen yaşam üçgeni oluşturabilecek bir yer veya sağlam bir eşyanın yanında hedef küçülterek zemine yaklaşarak başını koruyarak, çök-kapan-tutun pozisyonu alarak bekleyip yaralanma ve ölümlerden büyük ölçüde koruyacaktır. '' dedi.

''AFAD KÖPEKLERİ ARAMA KURTARMA EKİPLERİNİN SAĞ KOLU''

Bu arada uzman ekiplerce sıkı ve zor eğitimler sonrasında yetiştirilen arama kurtarma köpekleri, deprem canlı insanların enkaz altından kurtarılmasında önemli rol oynuyor. AFAD köpekleri, enkaz altında hayatta kalan insanları oyun oynamak amacıyla arayıp bulmakta. Enkaz altında sadece hayatta kalan bireyleri kurtarma konusunda yetiştirilen eğitimli köpekler, havayı koklayarak insana ait koku moleküllerini takip ederek enkaz altındaki canlı insanları bularak arama kurtarma ekiplerine bildirmekte.