Afgan mülteciler Erzurum´da kültürlerini tanıttılar

Geçtiğimiz gün Afganistan Hazaraları Kültür Ve Dayanışma Derneğinin düzenlediği, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği´nin de katılımıyla, ?Erzurum Dombıra ile Şenlenecek? adlı etkinlik Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi´nde gerçekleştirildi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Afgan mülteciler Erzurum´da kültürlerini tanıttılar

 

Nesrin Çetinkaya

Afganistan Hazaraları Kültür Ve Dayanışma Derneğinin düzenlediği, ?Erzurum Dombıra ile Şenlenecek? etkinliğine ASAM ofisi olarak katılım gösterdiklerinin kaydeden Sığınmacılar ve Göçmenlerde Dayanışma Derneği Psikoloğu Ayşegül Altıkulaç, Afgan mültecilerin kendi kültürlerini tanıtarak, Türkiye´ye uyum sürecine güzel bir katkı sağladıklarını kaydetti. Düzenlenen programa Afganların yanı sıra Türk vatandaşların da ilgisinin olduğunu belirten Altıkulaç, ?Hem kültürlerini tanıttılar, hem biz onlara biraz daha yaklaşmış olduk. İletişimimiz daha da güçlendi. Her açıdan güzel bir programdı? dedi.

?KÜLTÜRLERİNİ ERZURUM´A, TÜRKİYE´YE YANSITMAKTAN VAZGEÇMİYORLAR?

Etkinliğin içeriğine dair değerlendirmelerini GÜNEBAKIŞ´a paylaşan Altıkulaç, ?Afganistan Hazaraları Kültür Ve Dayanışma Derneğinin düzenlediği, ?Erzurum Dombıra ile Şenlenecek? adlı bir etkinlik gerçekleştirdik geçtiğimiz gün. Bizde Erzurum ASAM ofisi olarak bizlerde oradaydık. Daha çok kendi kültürlerini, geleneklerini anlatmaya yönelik olarak düzenlenen bir etkinlikti. Bu derneğin asıl yeri Trabzon.  Etkinlik için oradan da sanatçılar geldi. Etkinlikte Afganistan´da şarkıcı, oyuncu olan ve bu işi yapan kişilerde yer aldı. Etkinliğin adında da belirtildiği ürere dombıra onların geleneksel müzik aleti. Aynı zamanda Afganistan´ın kültürüne özgü müzikler, şarkılar söylediler, aralarında sanatçı olanları vardı, küçük skeçler oynandı. Afganistan ile ilgili kısa filmlere yer verildi. Türkiye´de kendilerini tanıtmaya çalıştılar. Bana göre programın en güzel yanı şuydu, Onlar zor şartlar altında, Afganistan´dan Türkiye´ye gelmişler, maddi-manevi sıkıntıları var. Fakat sanatla uğraşmaktan, kültürlerini Erzurum´a, Türkiye´ye yansıtmaktan vazgeçmiyorlar, bunu burada yaşatmaya çalışmaları çok güzel bir olay. Program Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi´nde gerçekleştirildi. Yaklaşık 200 kişinin katılımı vardı. Afgan vatandaşlarımızın yanı sıra Türk vatandaşlarımızın da ilgisi vardı. Hem kültürlerini tanıttılar, hem biz onlara biraz daha yaklaşmış olduk. İletişimimiz daha da güçlendi. Her açıdan güzel bir programdı.  Ofis olarak katılım gösterdik, onlarla birlikte güldük, eğlendik. Umarım bu devam eder. Hem kendi kültürlerini tanıttılar, hem birbirleri ile bizlerle kaynaştılar. Bu programlar yine devam der umarı, daha da geliştirerek bir kumpanya şeklinde il il gezilebilir. Tüm Türkiye´ye kendilerini tanıtma şansını elde edebilirler, bu onlar için güzel bir şey olur? şekline konuştu.