Ağaç halkaları bize neler anlatıyor neler!

Ağaçlardaki halkalar yaşını söylüyor!

Tarih: 09.03.2022 18:06
Ağaç halkaları bize neler anlatıyor neler!

 

Yapılan bilgilendirmeye göre, ağaç halkaları o ağacın yaşını söylüyor.  Halkaların genişlikleri, ağacın geçmişindeki gelişimi hakkında da ipuçları veriyor.

Sinan AYDIN

Erzurum orman Bölge Müdürlüğü, ağaç halkalarının insanlara anlattıkları ile ilgili ilginç bir bilgi paylaşımında bulundu. Yapılan bilgilendirmeye göre, ağaç halkaları o ağacın yaşını söylüyor.  Halkaların genişlikleri, ağacın geçmişindeki gelişimi hakkında da ipuçları veriyor.

İŞTE AĞAÇ HALKALARININ ANLATTIKLARI

Ağaç dalları ile ilgili yapılan bilgilendirme şöyle:

* Tropik yağmur ormanları dışında kalan, mevsimsel değişimlerin yaşandığı bölgelerde bulunan ağaçlar, her yıl gövde ve dallarında gözle görülür bir halka oluşturur. Her yıl oluşan bu halkaların sayıları da ağacın kaç yaşında olduğunu öğrenmemizi sağlar. Tıpkı kaplumbağaların kabuklarındaki halkalar gibi

* Halkaların genişlikleri ağacın geçmişindeki gelişimi hakkında da ipuçları verir.

* Yakınındaki yıllık halkalara göre daha geniş olan bir halka, ağacın o yıl iyi gelişme gösterdiğini, iklim, toprak, su ve ışık koşullarının uygun olduğunu, hastalık ve uğradığı zararlardan etkilenmediğini gösterir.

* Halkalardaki kesintiler, anomaliler ve renk değişiklikleri ağacın geçmişte yaralanmış olduğuna veya yangına maruz kalıp kalmadığına dair ip uçları taşır.

* Çok sayıda ağacın yıllık halkaları incelendiğinde aynı yılda oluşan halkaların birbiri ile uyumlu olması ise o yıllardaki iklim koşulları hakkında bilgi verir.