Ağır seyreden şiddetli grip vakaları

Erzurum’da kış kendini tam anlamıyla hissettirirken, temel olarak burun, boğaz, bronşlar ve daha ender olarak akciğerleri etkileyen influenza virüsüne bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında da artış gerçekleşiyor.

Tarih: 03.01.2024 15:10
Ağır seyreden şiddetli grip vakaları

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur BİNGÖL 

Özellikle aralık ayının sonlarına doğru artan ve ağır seyreden grip vakalarına yüksek ateş, titreme, baş ve karın ağrısı gibi ağrılar eşlik ederken kuru öksürük, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi gibi şikayetlerde bulunan kişiler ise soluğu hastanelerin acilinde alıyor.  

Vatandaş tedirgin

Çin’in Vuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı şikayetiyle başlayan koronanın 11 Mart 2020 yılında Türkiye’de görülmeye başlamasıyla, ölümcül sonuçları olan hastalık iki yıl süreyle etkisini göstermişti. 2. yılın sonunda hastalığın bittiği söylenerek normal hayata dönülse de son günlerde artan grip vakaları, griple benzer belirtiler göstermesi bakımından korona salgınını tekrardan gündeme getirerek, Dünya üzerinde milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan hastalığın yeni varyantları ile yeniden çıkacağı düşüncesi endişe oluşturuyor. 

Yetkililerden açıklama 

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ağustos ayı sonunda yayınladığı verilere göre Avrupa Birliği İçinde Covid-19 enfeksiyonlarında artış olduğunu açıklayarak, analiz edilen 21 ülke içinden 16’sında, özellikle 80 yaş ve üzeri kişiler arasında vaka oranlarında artış olduğunu ifade etseler de konu hakkında açıklamalarda bulunan Yetkililer Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkeleri içinde olmaması nedeniyle açıklanan bu verilerden sorumlu tutulamayacağını belirterek “ Ülkemizde Covid-19 salgınının salgın şeklinde olmaktan çok kişisel olarak seyretmekteyken Erzurum’da ise yok denilecek kadardır” açıklamalarında bulundu. 

Hastaneye gelen vakaların Covid-19’tan ziyade aşırı soğuklar nedeniyle vücudun enerji üretmek için çalıştığını ve bu nedenle bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak ortaya çıkan grip vakaları olduğunu belirten yetkililer, “her kış meydana gelen bu hastalıkların en aza indirgenmesi için, sebze ve meyve tüketiminin artırılarak A ve C vitaminlerinin bolce tüketilmesi, protein tüketiminin ihmal edilmemesi, sıvı tüketiminin artırılması ve kişilerin soğuğa karşı kendilerini muhafaza etmeleri gerekiyor” söylemlerinde bulundu.