Ağustos enflasyonu açıklanacak: Ekonomistlerin genel beklentisi ne?

Ağustos enflasyonu açıklanacak: Ekonomistlerin genel beklentisi ne?

Tarih: 03.09.2023 14:57
Ağustos enflasyonu açıklanacak: Ekonomistlerin genel beklentisi ne?

TÜİK ağustos enflasyonunu açıklayacak. Peki beklentiler ne? Temmuzda enflasyon aylık bazda yüzde 9,49 artarken, yıllık artış yüzde 47,83'e yükseldi. Üretici fiyatlarında da yükseliş gözlemlendi. TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre yurt içi üretici fiyat endeksinde aylık artış yüzde 8,23 olurken, yıllık bazda oran yüzde 44,50'ye geldi.

Ağustos ayı enflasyon rakamları için ise ekonomistlerin genel beklentisi aylık enflasyonun TÜFE'de yüzde 7,32. Yıllık enflasyonun ise yüzde 56,37 düzeyinde geleceği yönünde.

Merkez Bankası'nın son enflasyon raporu ile yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükseltildi. Başkan Erkan, "2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini dikkatle oluşturduk. Faiz artırım kararlarımız, miktarsal ve seçici kredi sıkılaştırma kararlarımızın birikimli olumlu etkilerinin bir kısmını 2023'ün sonunda ve özellikle enflasyonun ana eğiliminde 2024 yılının ikinci çeyreğinde hissetmeye başlayacağız" dedi.

Son yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında da "Fiyat istikrarını sağlamak en önemli önceliğimiz olmaya devam etmekte" mesajı verildi. "Dezenflasyonun mümkün olan en kısa sürede tesis edilmesi ve enflasyonun orta vadede tek haneli seviyelere düşmesi hedeflenmekte" vurgusu yapıldı.

HABER MERKEZİ