AHİ TOMAN BABA TÜRBESİ’NİN BİLGİ PANOSU DEĞİŞTİRİLMELİ!

Ahi Toman Baba Türbesi’ne gelen yerli ve yabancı turistler, Ahi Toman Baba’nın kim olduğunu öğrenmek istiyor ancak panoda ki yazılar anlaşılamadığından kimse öğrenemiyor.

Tarih: 19.07.2023 16:48
AHİ TOMAN BABA TÜRBESİ’NİN BİLGİ PANOSU DEĞİŞTİRİLMELİ!

www.erzurumgunebakıs.com /İhsan Kumru 

Vatandaşlar bu panonun yerine daha büyük bir pano getirilmesini istiyorlar. 

Ahi Toman Baba; Erzurum, Osmanlı döneminde esnaf teşkilatının en kuvvetli olduğu illerden birisiydi. Öyle ki, 19. yüzyılın sonlarında bu teşkilat, başka yerlerde ortadan kalkmışken, Erzurum'da Cumhuriyet'in ilk yıllarında dahi ayaktaydı.

Bu kadar köklü bir teşkilata sahip Erzurum'da Ahi Toman Baba ahilik teşkilatının kurucusu ve Erzurum esnafların piri olarak kabul ediliyor.

Şimdilerde Ahi Toman Baba Türbesi’nin etrafını binalar sarmış durumda ve türbe tamamen yutulmuş durumda. Ayrıca Ahi Toman Baba’nın bilgilerinin yazıldığı panoda ki yazılar da okunmaz hale gelmiş durumda.

Erzurum’da bulunan birçok türbe de bunun gibi sıkıntılar mevcut. Erzurum’un değerlerine iyi bakılması gerekiyor ve göz ardı edilmemesi gerekiyor. Erzurum bir kültür şehridir. Kültürel mirasın bu kadar yoğun olduğu bir yerde bunun gibi sorunların olmaması gerekiyor. Turistlerin, özellikle yabancı turistlerin en çok gezip gördüğü yerler dini yönden maneviyat taşıyan yerlerdir. Bu yerlerinde böyle bakımsız görünmesi Erzurum’un yerel yönetimi hakkında insanların aklında soru işaretleri bırakabilir.