Ahmet Çelik’ten Curling Milli Takım açıklamaları

Curling Erkek A Milli Takım Antrenörü Ahmet Çelik’ten Curling Milli Takım açıklamalarında bulundu

Tarih: 01.11.2023 15:21 Güncelleme: 01.11.2023 15:21
Ahmet Çelik’ten Curling Milli Takım açıklamaları

 www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş 

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Curling Antrenörü olan Ahmet çelik Günebakış Gazetesinin sorunlarını yanıtlayarak Curling sporu hakkında bilgiler verdi. Konuşmasına kendini tanıtmakla başlayan Çelik, ”Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Curling antrenörüyüm aynı zamanda da Türkiye Curling Federasyonu A Milli Takım Erkek Antrenörlüğü yapıyorum” ifadelerini kullandı. 

Yaklaşık 12 13 yıldır antrenörlük yaptığını belirten Çelik, sporun aktiviteden ziyade sağlık için, insan vücudu ve direnci için ihtiyaç olduğunu, bu anlamda hangi branş olursa olursun spora eğilimin, ilginin artması gerektiğini belirtti. 

Milli Takımda kaç sporcumuz bulunuyor?

Bizim Curling ’de milli takımlarımız şu şekilde; A Milli Takım ve Junior Milli Takım olarak müsabakalara katılıyoruz. A Milli Takımımız zaten yaş sınırlaması olmayan milli takımımız, Junior dediğimizde 21 yaş altında takım. Halihazırda bizim A Milli Takımda 5 erkek 5 kadın Junior'da da 5 erkek 5 kadın şeklinde 20 milli sporcumuz var, bunun dışında farklı klasmanlarımız da var ama kadın erkek klasmanlarımız bu şekildedir. 

Milli Takımı Son zamanlarda başarı elde etti mi?

A Milli Takımlar düzeyinde uluslararası arenada ciddi başarılarımız var, ciddi manada bir ses getiriyoruz. Şöyle açıklayayım; 2 yıl önce Norveç’te lillehammer’da Avrupa Şampiyonasının B klasmanında, şimdi Avrupa Şampiyonası’nın klasmanında açıklayayım önce, Avrupa’da 3 lig şeklinde oynanıyor, A klasmanı (A ligi), B klasmanı ve C klasmanı şeklinde oynanıyor. Biz B klasmanındaydık 2 yıl öncesine kadar, 2 yıl önce Norveç lillehammer’da yapılan Avrupa Şampiyonası’nda B klasmanında takımımız şampiyon oldu ve birincilik kürsüsüne çıktık, Marşımızı okuttuk, bayrağımızı göklere çektirdik ve sonraki yıl yani geçen yıl Avrupa’nın A liginde 10 takımın, 10 ülkenin yarıştığı A liginde müsabakalara çıkma hakkı kazandık. Avrupa’nın en iyi 10’unda yarıştık ve Avrupa’nın en iyi 10’unun yarıştığı A klasmanına geçen yıl altıncı olarak tanımladık, dolayısıyla da Dünya Şampiyonası’na gitme hakkı kazandık. 2023 yılının Dünya Şampiyonasını da dünyanın en iyi 13 takımın katıldığı Dünya Şampiyonasında 11. olarak tamamladık. Bu yılki hedeflerimiz arasında Avrupa Şampiyonasını daha üst sıralarda bitirmek ve Dünya Şampiyonasında tekrar gidip Dünya Şampiyonasında da ilk sekize girmek.

Curling’e ilgi nasıl?

Türkiye Avrupa’nın ve dünyanın en başarılı ülkesi gibi gözüküyor yaş itibariyle çünkü Dünya ve Avrupa Şampiyonalarına baktığımızda bizim bulunduğumuz klasmanlarda o klasmanların en genç ülkesiyiz. Curling ’de 12-13 yıllık bir geçmişimiz varken, mücadele ettiğimiz ülkeler ise 100-150 yıl, belki daha uzun süreli bu işin içerisinde olan ülkeler ve ata sporları. Bu da ne demek onların tesis problemleri, malzeme problemleri, branşın tanınırlığı noktasında problemleri ve altyapı sıkıntıları yoktur. Bizim bu bağlamda 12 yıllık bir ülke olduğumuz için ister istemez eksiklerimiz olabiliyor, çünkü daha yeniyiz ama bunlara rağmen de ciddi manada Avrupa’da ve Dünyada başarılı bir konumdayız. Branşımıza eğilim ve branşımıza katılım noktasında her geçen yıl biraz daha üzerine koya koya ilerliyoruz. Artan bir popülarite var ve gelişerek devam ediyor, öyle umuyorum ki bizim yöneticilerimizin ve bürokratlarımı da desteğiyle birkaç yıl sonra curling çok çok daha iyi pozisyona gelecek. 

A milli takım için Hedefiniz ne Yönde? 

A Milli Takımı şöyle ifade edeyim biz klasmanlarımızda Avrupa'nın en iyi 10 takımın olduğu A ligine gidiyoruz. O A liginde ilk sekize girebilirsek Dünya Şampiyonasına gitme hakkı kazanıyoruz. Dünya Şampiyonasında ilk sekize girebilirsek bu defa da 2026 Olimpiyatları için puan toplamış olacağız. Bizim buradaki en büyük hedefimiz Dünya Şampiyonasında ilk sekize girip ve inşallah daha üst sıraları zorlayıp 2026 Olimpiyatları için puan toplayıp vize almak.