Aile konutu şerhi nedir?

Aile konutu şerhi nedir? Erzurum Baro Başkanı Talat GÖĞEBAKAN, aile konutu şerhi konusu hakkında konuştu. Vatandaşların bilmesi gerekenlerden bahsetti.

Tarih: 21.09.2023 21:25
Aile konutu şerhi nedir?

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Tapu da aile konutu şerhi konulmamış evin satışı iptal olur mu? 

Evlilik devam ettiği sürece eşlerin yaşadığı meskene aile konutu adı verilir. Aile konutu şerhi ise eşlerden birinin diğerinin izni olmadan konut üzerinde satma ya da kiralama gibi bir işlem yapmasını engelleyen bir düzenlemedirAile konutu şerhi fiilen de aile konutu olarak kullanılan taşınmazlar üzerine koyulabilir. Bu taşınmazın mutlaka tapu kütüğünde kaydının bulunması gerekir. Bu şerh kural olarak ancak bir taşınmaz üzerine koyulabilir.

Vatandaşlarımızın bilmesi gereken önemli şeylerden birisi de budur…

Erzurum Baro Başkanı Talat GÖĞEBAKAN, aile konutu şerhi konulmamış evin satışının iptal olup olmaması hakkında şunları söyledi; “Evlilik sürdüğü sürece aile şerhi konutu süresi devam eder, herhangi bir ayrılık olduğu durumda aile konutu şerhi kendiliğinden hükümsüz olur. Eğer satılmışsa da dava açılarak tapu iptali tescil yoluyla aile konutu dönebilir. Ancak şu şart önemlidir; eğer diğer eşin rızası varsa ve o rızayla satılabiliyorsa dava açmak mümkün değildir. Rızası olmaması durumunda şerh olmasa bile dava açılabilir.” 

Ayrıca Başkan Göğebakan, aile şerhi konutunun çocuklarla ilgili bir durum olmadığını ve vatandaşların bilmesi gereken önemli bir husustan bahsetti. 

“Şerhin süresi yoktur, tapu da veya e-devlet üzerinden konulabilir. Vatandaşlarımızın bilmesi gereken önemli şeylerden birisi de budur. Aile şerhi konutu e-devlet üzerinden de konulabilir, tapuya gitmelerine gerek yoktur.”

Başkan Göğebakan'dan avukatlar günü mesajı - Sabah