AİLE VE SOSYAL HİZMETLER 1850 ÇOCUĞA SED DESTEĞİ VERİYOR

Yoksul çocuklar yurt yerine artık aile evlerinde büyüyor.

Tarih: 29.07.2023 14:19 Güncelleme: 29.07.2023 23:23
AİLE VE SOSYAL HİZMETLER  1850 ÇOCUĞA SED DESTEĞİ VERİYOR

www.erzurumgunebakıs.com / Rabia Aslan Karakaş

Aile ve Sosyal Hizmetler Erzurum İl Müdürü Cemil İlbaş Sosyal Ekonomik Destek Projesi ile artık yoksul ailelerin çocuklarını, çocuk evlerine bırakmalarına gerek kalmadığını, çocukların aile evinde büyüyebilmeleri için çocuklara aile evinde gerekli maddi destek sağlandığını belirtti.

Sosyal Ekonomik Destek Projesi ile Erzurum’da şu anda yaklaşık 1850 çocuğa destek verildiğini belirten İlbaş bunun dışında Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün kreşlerde yüzde 3 hakkının bulunduğunu, ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarının bu kontenjan hakkı ile ihtiyaç sahibi çocukları ücretsiz bir şekilde kreşe de gönderdiklerini aktardı.

İlbaş “Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Kurum Sosyal Ekonomik Destek (SED) Projesi ile yoksul ailelerin çocukları artık aile yanında destekleniyor. Mesela eskiden ekonomik yoksulluktan dolayı yetiştirme yurduna gelen çocuklar vardı. Ama şu süreçte hiçbir tane böyle bir çocuk kalmadı. Ekonomik sıkıntı yaşayıp da çocuğunu yurda vermek isteyen aile yok. Çünkü “Sosyal Ekonomik Destek” diye bir proje başlatıldı. Bu Sosyal Ekonomik Destek ne? Ailenin bu projeden destek alabilmesi için ailenin çocuğu olmak zorunda çünkü bu destek çocuğa veriliyor. Çocuk için bu Sosyal Ekonomik Destek incelemesini yapıyoruz. İncelemede ailenin herhangi bir sigortalı geliri, evi, arabası yok ise bu çocuğa Sosyal Ekonomik Destek sağlıyoruz ki bu çocuk yetiştirme yurtlarına getirilmesin. Çocuk bu sayede ailesinden mahrum kalmayıp, aile evinde büyüyor. Çocukların okul, eğitim, barınma gibi temel ihtiyaçları karşılanması maksadı ile böyle bir uygulamamız var. SED Komisyonumuz var. SED Komisyonuna vaka sunulur. Komisyon uygun görmesi durumunda onay verir ve işlem yapılır. Erzurum’da Sosyal Ekonomik Destek alan çocuk sayısı en son bin 876 idi. Erzurum’da şu anda yaklaşık 1850 çocuğa Sosyal Ekonomik Destek veriliyor. Çocuk birimimizde bu hizmet verilmektedir. Bir de kreşlerin denetimi Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı bulunuyor. Bütün kreşleri biz denetliyoruz. Zaten şu anda devlet kreşi yok. Şu anda bulunan kreşlerin tamamı özel kreş. Erzurum’da 19 adet kreş var. Hepsinin denetimini biz yapıyoruz. Yılda en az 2 defa denetim gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında devlet kurumumuza kreşlerde yüzde 3’lük bir kontenjan hakkı tanıyor. Yönetmelikte iki tane madde var 1.’si Şehit ve Gazi yakınlarına 2.’si ise daha önce bizden faydalanmış, Kadın Konukevi’nde kalmış veya kurumun başka bir yerinde kalmış, ekonomik durumu yetersiz olan ailelerin çocukları için de kreşlerde yüzde 3 kontenjan hakkımız geçerli sayılıyor. Mesela bir kreşin kapasitesi 100 ise yüzde 3 kontenjan hakkımız ile o kreşin 3 kişilik hakkını biz kullanıyoruz. Aile ücretsiz kreşten faydalanmak için gelip bize başvuru yapıyor. İncelemesini yapıyoruz. Uygun görülürse İl Müdürlüğü ya da Erzurum Valiliği’nden olur aldıktan sonra çocuk ücretsiz bir şekilde kreşe gönderebiliyoruz.”