AİLE VE SOSYAL HİZMETLER 200 ÇOCUĞA HİZMET VERİYOR

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan ve sadece çocuklara yönelik hizmet veren 4 kuruluş, yaklaşık 200 çocuğa hizmet veriyor.

Tarih: 26.07.2023 17:42 Güncelleme: 26.07.2023 17:49
AİLE VE SOSYAL HİZMETLER 200 ÇOCUĞA HİZMET VERİYOR

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ 

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Çocuk Evleri Sitesi ve Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi, gibi toplamda 4 yatılı kuruluşuyla, 0-18 ya arasında ki kız ve erkek çocuklara kucak açıyor. 

Her kuruluşun kendine ait birtakım işlemlerinin olduğunu ifade eden Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemil İlbaş, bu 4 kuruluşun verdiği hizmetin yanı sıra koruyucu aile ve evlat edindirme hizmeti verdiklerini söyledi.   

İlbaş, “Erzurum’da 4 tane yatılı kuruluşumuz var. Bu 4 yatılı kuruluşun 2 tanesi çocuk evler sitesi şeklindedir. Şu an 1 tanesi 13-18 yaş arasında ki erkeklere hizmet veriyor. Diğer çocuk evleri sitemiz de 0-12 yaş karma, 13-18 yaş kız çocuklarına hizmet veriyor. Bizim çocuk evler sitesi dediğimiz siteler villa şeklindedir. Her evde 6 çocuğumuz bulunuyor. Örneğin Nene Hatun Çocuk Evleri Sitesi’nin kapasitesi 100, Atatürk Çocuk Evleri Sitesi’nin kapasitesi 50 ve burada sadece erkekler kalıyor. Burada çocuk destek merkezlerimiz var. Madde kullanan, suçun ve suç mağduru olan çocuklara yönelik rehabilitasyon süreci başlatılıyor. Bu süreç minimum 3 aydan başlıyor, 6-9 ay gibi sürelere uzatılabiliyor. Şu an Erzurum’da 40 tane kız çocuğuna hizmet veriliyor. Erzurum’da ki suçun mağduru çocuklara yöneliktir, başka şehirlerde örneğin sadece madde bağımlısı çocuklara yönelik hizmetler olabiliyor. Bir de ‘ÇEKOM’ dediğimiz, ‘Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi’ var. Orada da normal insanların yaşadığı apartmanlarda bir ev kiralıyoruz. Bu evlerde en fazla 6 kişi ve 3 yaşı geçmeyecek çocuklara hizmet veriyoruz, yine aynı şekilde kızlar ve erkekler ayrı olacak şekilde ayarlanıyor. Amacımız burada çocukları toplumla bütünleştirmek. Örneğin binadan birisi ölür taziyeye giderler, birisinin düğünü olur düğüne giderler gibi. Bu evlerden Erzurum’da 11 tane bulunuyor. Bu evlere genelde sosyal hayat uyumlu çocukları yerleştiriyoruz. Bu anlattıklarım bizim kuruluşlarımızdır.” 

 

Koruyucu ailelerin, koruyucu aile statüsü almak için yapması gereken işlemlerden bahseden Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemil İlbaş, koruyucu ailelere ücret ödemesi yaptıklarını da söyledi. 

Erzurum’da 2023 yılının başından itibaren günümüze kadar toplamda 12 tane terk bebek olduğunu söyleyen İlbaş, evlat edindirdikten sonra çocukların takiplerini bırakmadıklarını belirtti. 

İlbaş, “Bu kuruluşlara ek olarak koruyucu aile ve evlat edindirme hizmetlerimiz vardır. Koruyucu ailelerin de kriterleri vardır. Buraya gelip başvuru yapıyorlar. Sağlık raporu, adli sicil belgesi, gelir durumu gibi değerlendirmeler yapıldıktan sonra o aileye koruyucu aile statüsü kazandırıyoruz. Sonra yine bizim kuruluşlarımızda kalan çocuklarımızı sırası gelen ailelere veriyoruz. Bazı aileler oluyor, gelip biz 3 yaşında bir kız çocuğu istiyoruz diyorlar. Çocuklarımızı da böyle sıraya koyuyoruz. Tabi çocuklarımızı koruyucu ailelere verdikten sonra bırakmıyoruz. Minimum 5 kez izlemelerini yapıyoruz. Bu takip süreci hiçbir zaman bitmiyor. Ayrıca koruyucu aileye bir de ücret ödemesi yapıyoruz. Çocuğun giderlerini, okul, sağlık vb. gibi giderlerini karşılıyoruz. Bu ücret yaklaşık 3 bin TL gibi bir miktardan oluşuyor. Evlat edindirme de var. Aileler evlat edindirme de genelde bebek evlat edinmek istiyorlar. 2023 yılında şu ana kadar 12 tane terk bebek bulunuyor. Bu bebekler hastanelerde doğumdan sonra bırakılan bebekler veya ailelerin getirip biz teslim ettikleri bebeklerden oluşuyor. Bizim de şu anda 6 tane evlat edindirme dosyamız bulunuyor. Evlat edindirdikten sonra 1 yıl boyunca gözlemlerini yaparız. 1 yıl sonra herhangi bir sorun sıkıntı yoksa dosyasını tamamlarız. Tabi bu süreçte aile isterse danışmanlığını yapmaya devam ediyoruz.”