AİLELER ÇOCUKLARI İÇİN FEDAKÂRLIKLAR YAPMALI

Sınavın bitmesi ile öğrencilerin tüm kaygıları ortadan kalkmayabilir. Sınav sonucunun kötü geleceği, istediği okula yerleşemeyeceği gibi düşünceler öğrencileri kaygılandırmaya devam edebilir.

Tarih: 04.06.2023 18:10 Güncelleme: 04.06.2023 18:10
AİLELER ÇOCUKLARI İÇİN FEDAKÂRLIKLAR YAPMALI

www.erzurumgunebakis.com/ Rabia ASLAN KARAKAŞ

Sınavın bitmesi ile öğrencilerin tüm kaygıları ortadan kalkmayacağını ifade eden Psikolojik Danışman Yavuz Aktepe, istediği okula yerleşemeyeceği gibi düşünceler öğrencileri kaygılandırmaya devam edebileceğini söyledi.

Aktepe,’’ İki oturumda gerçekleşen sınavda öğrenciler Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil, matematik ve fen bilimleri derslerinin sorularını cevaplayacaklar. Öğrenciler hayallerindeki liseye girebilmek için ter dökerken veliler de okul bahçelerinde çocukları için döküyor. Veliler öncelikle kendilerine "bu sınav çocuğum için ne anlam taşıyor" diye sorarak sınava yönelik algılarını yoklamaları gerekiyor. Çünkü velilerin sınavı nasıl yorumladığı çocuğun sınav yorumunu etkiliyor. LGS sınavında başarısız olan çocuğun hayatta başarısız olacağına inanan veliler değişime öncelikle kendi inançlarından başlamalılar. Bu çocuklarımızın kişiliğini veya zekâsını ölçen bir sınav değildir. LGS sınavı sadece akademik gelişim için bir fırsattır. Ama veliler hayatın fırsatlarla dolu olduğunu ilerleyen zamanda birçok fırsatın olabileceğini fark edebiliyor. Veliler sınava yönelik yorumlamalarını değiştirdikten sonra çocuklarının sınava yönelik yorumlamalarını öğrenip çocuklarını rahatlatabilirler. Sınavın bitmesi ile öğrencilerin tüm kaygıları ortadan kalkmayabilir. Sınav sonucunun kötü geleceği, istediği okula yerleşemeyeceği gibi düşünceler öğrencileri kaygılandırmaya devam edebilir. Sınav sonucunun kötü gelmesiyle anne ve babasına karşı mahcup olacağını düşünen öğrenciler olabilir. Öğrencilerin kaygılarının üstesinden gelmelerinde velilere büyük görev düşmektedir. Veliler sınav sonucu ne olursa olsun çocuklarını sevdiklerini onlara söylemeliler. Dahası sadece söylemek değil veliler davranışlarıyla çocuklarına koşulsuz sevgi duyduklarını göstermeliler. Koşulsuz sevildiğinin farkında olan çocuklar gelecekte yaşamlarını başkalarını mutlu etmek ve kendini sevdirmek amacıyla değil kendi mutluluğu için planlamayı öğrenecektir. ‘’dedi               

ÇOCUKLARIMIZI DİĞER ÇOCUKLAR İLE KIYASLAMAMALIYIZ

Akraba veya komşu çocuğuyla kıyaslanan çocuk kendini yetersiz ve haksızlığa uğramış hissedebileceğini belirten Psikolojik Danışman Yavuz Aktepe, çocuklarımızı diğer çocuklar ile kıyaslamak olumsuz benlik algısına sebep olacağını söyledi. 

Aktepe, ’Çocuklarımızı diğer çocuklar ile kıyaslamak olumsuz benlik algısına sebep olabilir. Akraba veya komşu çocuğuyla kıyaslanan çocuk kendini yetersiz ve haksızlığa uğramış hissedebilir. Hiçbir şey çocuklarımızın psikolojik sağlığından daha değerli değil. Her çocuk biriciktir, kendine ait özellikleri ve farklılıkları vardır. Çocuklarımız farklı yeteneklere sahip olabilir. Kimi akademik alanda başarılı olurken kimi spor, resim, müzik gibi sayısız alanların birinde başarılı olabilir. Veliler çocuklarının yeteneklerini keşfetmelerine olanak tanımalı ve onların başarılı oldukları özelliklere odaklanmalıdır. Sınav süreci hem öğrenciler hem de veliler için oldukça yorucu bir süreç oldu. Öğrencilerin bu süreç içerisinde aile ve arkadaşlarıyla daha çok vakit geçirmek, televizyon izlemek, spor yapmak gibi yapmak isteyip de yapamadığı birçok etkinlik olabilir. Sınav sürecinin sonlanmasıyla çocuklarının bu etkinliklere zaman ayırmasına veliler yardımcı olmalıdır. Çocuklarımızın sosyal gelişimleri desteklenmeli gerekli yönlendirmeler ve imkanlar sağlanmalıdır. Sınav çalışmalarını desteklemek adına veliler çocuklarının sorumluluklarını omuzlamış olabilir. Şimdi çocukların sorumluluklarını onlara devretme zamanı geldi. Çocuklarımızın öz düzenleme becerilerinin desteklenmesi için çocuklar kendi yaşamlarını planlamalı ve sorumluluklarını gerçekleştirmelidir.  

VELİLER ÇOCUKLARI İÇİN YAPTIĞI HARCAMALAR VE EMEKLER İÇİN KARŞILIK BEKLEMEDİĞİNİ SÖYLEMELİ

Çocuklar için yapılan bu fedakârlıklar çocuğa sürekli hatırlatılması çocukların borçlu ve suçlu hissetmelerine sebep olacağını belirten Psikolojik Danışman Yavuz Aktepe, çocuklarını sevdikleri için bu davranışlarda bulunmaktan mutlu olduklarını çocuklarına hatırlatmaları gerektiğini söyledi. 

Aktepe,’’ Veliler de bu süreç içerisinde özel okul, dershane, özel ders, etüt merkezi veya kitaplar için hem maddi harcamalar yaptı hem de çokça enerjilerini harcadılar. Çocuklar için yapılan bu fedakarlıklar çocuğa sürekli hatırlatılması çocukların borçlu ve suçlu hissetmelerine sebep olmaktadır. Veliler çocukları için yaptığı harcamalar ve emekler için karşılık beklemediğini söylemeli ve çocuklarını sevdikleri için bu davranışlarda bulunmaktan mutlu olduklarını çocuklarına hatırlatmalıdır. Sınav sonuçları açıklanmadan olası ihtimalleri çocukla konuşmak doğru değildir. Sınav sonucu ne olursa olsun her zaman bir seçenek vardır. Seçenekler sınav sonucuna göre değerlendirilir. Sınav sonucu açıklandığında çocuğun ihtiyaç duyacağı bilgiye ulaşmasına yardım edilmeli gerekli durumlarda uzman yardımına başvurulmalıdır. Çocuğun isteği göz önünde bulundurularak yollar gösterilmelidir. Okul tercihlerinde bulunulurken çocuklarımızın kişilik özelliği, yeteneği ve ilgisi göz önünde bulundurulmalıdır.  Uzun süren LGS maratonunun ardından öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve velilerimize iyi tatiller dilerim. ‘’ dedi