“Akran zorbalığı” MEB müfredatında

Milli Eğitim Bakanlığı, akran zorbalığı ve siber zorbalığın müfredata girdiğini açıkladı. Türk Eğitim-Sen Erzurum 1 No’lu Şube Başkanı Yusuf Kenan Gürsoy, değerlendirmelerde bulundu.

Tarih: 02.12.2023 15:38
“Akran zorbalığı” MEB müfredatında

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Özellikle lise öğrencileri, kısmen ortaokul öğrenciler arasında akran zorbalığı uzun zamandan beridir başa bela olan bir husustur. Dolayısıyla akran zorbalığının öğrenciler üzerinden tesiri de çok büyük. 

Akran zorbalığının çocukların başının belası olduğunu vurgulayan Türk Eğitim-Sen Erzurum 1 No’lu Şube Başkanı Yusuf Kenan Gürsoy “Yaklaşık 15-20 yıldan beridir artık sıklıkla duyduğumuz, çocukları kötü alışkanlıklara veya kötü yollara sevk eden, yaşadıklarını ailesi ile paylaşmaktan akranları üzerinden oluşturulan tehditlerden korkan bir genç kitlesi var” dedi. 

“Bu akran zorbalığı bir şekilde hem velilerimize hem de ortaokul ve lise çağında ki çocuklarımıza doğru aktarılmalıdır. Akran zorbalığına maruz kalan çocukların ne yapması gerektiği hakkında bilgilendirilmesi gerekiyor. Çünkü birçok çocuğumuz kendisini çaresiz hissediyor, gruplardan kopmak istemiyor, bundan kaynaklıda aklına mantığına uymasa bile akranları tarafından telkin edilen olumsuzluklara dâhil olmuş oluyor.” 

“AYRI BİR DERS OLARAK İŞLENMELİ”

Açıklamalarının devamında, “Çocuklar bundan dolayı bağımlılık oluşturan alışkanlıklar ediniyorlar, yasa dışı grupların içine dâhil olabiliyorlar” ifadelerini kullanan Başkan Güroy, “Olumsuz tavır ve davranışları, kendilerini ispat aracı olarak değerlendirip bu hususla ilgili hem gençliğe geçişin vermiş olduğu gururu kırmamak adına hem de kendisini ispat çabası adına aile ve yetişkinler ile paylaşmaktan imtina eden bir pozisyon ediniyorlar” şeklinde konuştu.

Sözlerine, “Zorbalığı uygulayanları bu konu da ki telkinleri çocukların yetişkinlerden destek almalarının da önünü kesmektedir” diyerek devam eden Gürsoy, konunun ayrı bir ders olarak işlenmesi gerektiğinden bahsetti.

“Gençlerimizin ve çocuklarımızın akran zorbalığının ne olduğunu, böyle bir durumda karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiğini ciddi anlamda bilmeleri ve buna göre hareket alanlarının genişletilmesi gerekiyor. Okul müfredatlarından, ders müfredatlarında ayrı bir ders olarak veya değerler eğitimi noktasında bu konunun öğrencilere yıllık planlar çerçevesinde aktarılması elzemdir günümüzde.”

Akran zorbalığıyla beraber “siber zorbalık” ta müfredatta yerin aldı

Başkan Gürsoy, akran zorbalığıyla beraber müfredata giren “siber zorbalık” konusuna da değindi.

“Sadece akran zorbalığı değil, siber zorbalıkta bunların içerisindedir. Çocuklarımızın internet kullanımı, ciddi anlamda alışkanlık haline geldikten sonra karşılaştıkları bir başka bela ise siber zorbalıktır” ifadelerini kullanan Yusuf Kenan Gürsoy, siber zorbalığında, akran zorbalığı gibi öğrencilerin başına bir bela olduğuna dikkat çekti.  

Milli Eğitim Bakanlığı’nın konu hakkında tedbirler alması gerektiğini ifade eden Gürsoy, “Dolayısıyla hem siber zorbalığa hem akran zorbalığına karşı ciddi bir mücadele olması lazımdır. Bu mücadeleyi kuvvetli kılabilmek için de çocuklarımızın doğru bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bundan dolayı MEB’in mutlaka müfredatlarında bu konuları değerlendirmesi ve gündeme alması ya da ders niteliğinde tedbirler alması beklenen hususlardır. Bizim de beklentimiz bu doğrultudadır” şeklinde konuşarak açıklamalarını sonlandırdı.