Akut bronşit hastalığının belirtileri

Şerif Efendi Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Lokman Toksoy, çoğunlukla bakteriler veya virüslere bağlı olarak ortaya çıkan Akut bronşit hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Akut bronşit hastalığının belirtileri

 Nesrin Çetinkaya

Akut Bronşit´in genellikle solunum yollarının üst bölgesine yerleşen bakteriler ya da virüsler dolayısıyla ortaya çıktığını kaydeden Şerif Efendi Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Lokman Toksoy, hastalığın çocuklarda görülme ihtimalinin daha fazla olduğunu belirtti. Akut bronşitin üst solunum yollarının viral enfeksiyonlarından ya da soğuk algınlığından sonra görüldüğünü dile getiren Toksoy, tedavi edilmediği takdirde zatürrenin gelişebileceğini ifade etti. Lokman, hastalığın belirtilerini sıralayarak, tedavi yöntemlerini paylaştı.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Toksoy, ?Bronşit, bronş adı verilen hava yolarında salgı artması ile ortaya çıkan inflamasyondur. En sık görülen, rastlanan tipleri, akut ve kronik bronşit olarak geçmektedir. Genel olarak baktığımız zaman sıklıkla virüslere ya da bakterilere bağlı olarak ortaya çıkar. Akut bronşit üst solunum yollarının viral enfeksiyonlarından ya da soğuk algınlığından sonra görülmektedir. Kronik sinüzit ya da alerjisi olan kişilerde de görüşmekle birlikte tedavi edilmediği takdirde hastalığın ardından zatürre gelişebilir. Belirtilerine bakacak olursak genelde burun akıntısıyla birlikte, kaslarda ağrılar meydana gelmektedir. Ardından da genellikle balgam oluşur. Çocuklarda ise genelde halsizlik hafif ateş ve titreme belirgin olarak gözlenir. Akut bronşitin en büyük nedeni virüslerdir. Vücut direnci düşerse virüsler iltihaba neden olur ve bronşlar zarar görerek şişer ve balgam üretirler. Antibiyotik tedavisi virüslere etki etmediği için tercih edilmez. Akut bronşitte destek tedavisi yeterlidir. Tabi sadece virüs değil, hastalığın en büyük etkenlerinden biri de bakteriler olduğundan bazı hastalara antibiyotik önerilebilir.  Bunların yanında hasta kendini soğuktan korumalı, kesinlikle sigara kullanmamalıdır. Bol miktarlarda da sıvı tüketimine özen gösterilmeli, doktor gözetiminde ilaç kullanılmalıdır? şeklinde konuştu.