ALTIN FİYATLARI EN ÇOK DÜĞÜN YAPACAK OLANLARI ZORLUYOR

Altın fiyatları yatırımcıların yüzünü güldürürken vatandaşı kara kara düşündürüyor.

Tarih: 28.07.2023 18:32 Güncelleme: 28.07.2023 18:32
ALTIN FİYATLARI EN ÇOK DÜĞÜN YAPACAK OLANLARI ZORLUYOR

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ 

Altın fiyatlarının yatırımcılardan ziyade vatandaşların daha çok etkilediğini söyleyen Erzurum Kuyumcular Odası Başkanı Özkan Koçak, altın alışverişinden herhangi bir pazarlığın söz konusu olmadığını belirtti. 

Altın alırken eskiden 1 gramın yarısının satıldığını, şimdi ise yarım gramın 4’te biri olarak satıldığını ifade eden Koçak, düğün yapan ailelerin altın fiyatlarından çok fazla etkilendiğini söyledi. 

Koçak, “Altın fiyatlarının yükselmesi piyasa da belirli olumsuzluklar yaratıyor. Ancak vatandaşlar geçmişten günümüze altını yatırım amacı olarak kullandığı için, altın yükseldikçe ister istemez yine yatırım konusunda cezbedici hale geliyor. Bundan dolayı altın yükselse bile esnafımızda herhangi bir düşüş olmuyor. Müşterilerimizde şöyle bir düşünce var; altın yükseldikçe yatırım yapalım, daha yükselecek kâr edelim, tarzında düşünceler söz konusu. Vatandaşın aklında altın her zaman kayıp vermeyen bir yatırım aracı olduğu için esnafı zorlamıyor. Ancak vatandaşı zorluyor tabi. Nasıl bir zorlanmadan bahsediyoruz: malum yaz dönemi olduğu için neredeyse her gün düğünler oluyor. Mecburen alışveriş yaptıkları için çok fazla zorluyor. Hatta esnafımızla da çok fazla pazarlığa girmeye çalışıyorlar. Tabi bizlerde pazarlık yok, çünkü fiyatlar belirlidir. Bizim satışlardan kârımız yüzde 2-3 oranındadır. Tabi işçilik gerektiren ürünlerde pazarlık olabilir. Altın yükselmesinin tek olumsuz yönü düğün sezonunda, düğün için alışveriş edenler altın fiyatlarından dolayı baya zorlanıyorlar. Eskiden 1 gramın yarısını satıyorduk. Şimdilerde yarım gramın da 4’te biri çıktı. İşte bu yüzden insanlar, talep yönünden daha az masraflı olanları tercih ediyorlar. Söylediğim gibi düğün döneminde alışveriş yapanlar için fiyatlar çok fazla gelebilir ancak yatırım yapanalar için bu durum söz konusu değildir.” dedi