ALTIN TAMİRİ İŞLEMESİNDE AZ ÇIRAK YETİŞTİRİLİYOR

Altın işlemesi özel ocaklarda eritilerek, deneyimli ustaların elinden şekillenip burma bilezik, küpe ve yüzüğe dönüşerek, kuyumcuların vitrinlerini süslüyor.

Tarih: 25.05.2023 19:20
ALTIN TAMİRİ İŞLEMESİNDE AZ ÇIRAK YETİŞTİRİLİYOR

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan KUMRU

25 yıldır atölyesinde her türlü burma bilezik, küpe, yüzük imalatı ve tamiri mesleğini ilk günkü aşkla sürdüren altın imalatı ve tamir ustası Zülküf Uçan, altın tamiri işlemesinde çok az çırak yetiştirildiğini çırak yetiştirilmezse işlerinin de kaybolmaya yüz tuttuğunu söyledi. 

Zülküf Uçan, "Altın işlemesi önceden eritme aşamasından geçer. Eritmeden sonra istediğiniz ürüne göre makinadan çekilir. Örneğin Erzurum burması yapılacaksa tabla, telle işlemine geçilir. Altın yapım tamiri kırılan bir şeyin altın kaynakla kaynatılıp tamiri yapılmaktadır. Altın satışının sanatında pazarlama da önemlidir. Ne iş yaparsanız yapın esnafın güler yüzlü bir şekilde olması gerekiyor. Tabii ki her şeyi yapmayı bilsek bile, müşteri memnuniyeti önemli olduğu kadar müşteriyi dükkânına davet etmek de çok önemli. Eğer işinizi temiz ve güzel yaparsanız, müşteri sizi tercih eder. Altın tamiri işlemesinde çırak çok az yetişiyor. Bunun sebebi de eğitim sebeplerinden dolayı yani 8 yıllık eğitiminden kaynaklı. Ebeveynlerin çocuklarına gösterdikleri sevgiden dolayı çok az çırak yetişiyor. Çırak yetişmezse eğer bizim işlerimiz de kaybolmaya yüz tutar." dedi