Altın fiyatlarındaki yükseliş, Erzurum`da esnafı fena sarstı

Altın fiyatlarının artması ile satışlarda büyük bir düşüş yaşandığını dile getiren Kuyumcu Çelebi Şahin, İnsanların artık altın almak için değil altın bozdurmak için kuyumculara geldiklerini belirtti.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Altın fiyatlarındaki yükseliş, Erzurum`da esnafı fena sarstı

Altın fiyatlarının artması ile satışlarda büyük bir düşüş yaşandığını dile getiren Kuyumcu Çelebi Şahin, İnsanların artık altın almak için değil altın bozdurmak için kuyumculara geldiklerini belirtti. Şahin, 2015 yılına çok durgun girildiğini ve günde ortalama 10 müşterinin geldiğini söyledi.

14 ŞUBAT BEKLENTİSİ

Kuyumcu Çelebi Şahin, Altın satışlarının Şubat ayında özellikle sevgililer gününde artacağından umutlu olduklarını söyledi.

Geçen sene 14 Şubat`ta sektörün büyük darbe aldığını aktaran Şahin, “2014 yılında kredi kartı ile taksit yasağı uygulaması Sevgililer Günü`nde satışların yüzde 50 düşmesine neden olmuştu. Taksit yasağının kalkmasıyla sektörümüz tekrar canlanmaya başladı. ÖTV, kredi kartı taksit yasağı gibi yükleri üzerinden atan kuyum sektörü 2015 yılında yükselişine devam edecek. Kuyumcuların yarısından fazlası satışlarının artacağını öngörüyor. Ama vatandaşlarımıza yine de 4 taksit az geliyor. Önceki 9 taksitli dönemler kadar da olmasa satışlarımızdan artacağından umut ediyoruz.” dedi.

4 TAKSİT YETERSİZ AMA EVET

Şahin, “Taksitli satışların kaldırılması nedeniyle satışlarımızda yaklaşık yüzde 60 azalma olmuştu. Yakın zamanda taksitle altın alımında bir değişiklik yapılmasını bekliyorduk. Diğer sektörlerde olduğu gibi kuyumcuda da 9 taksit olsun istemiştik ama bu karar da rahat ticaret yapmamıza katkı sağlayacak. Sadece esnaf değil, tüketici de memnun olacak. Kararda emeği geçenlere, BDDK`ya, hükümetimize teşekkür ediyor. 4 taksit yetmez ama hiç yoktan yeter diyoruz.” diye konuştu.

ALTINI ALAN KUYUMCUYA KOŞUYOR

Altın fiyatlarındaki artışı fırsat olarak gören vatandaşlar ellerindeki altını bozdurmak için adeta kuyumculara akın ettiğini söyleyen Şahin, “Altında beklentimiz; düşüşlerin alım fırsatı olarak görülmesi, yükselişlerin de satış olarak değerlendirilmesi şeklinde. 2015 yılından, altın için hareketli geçeceği, fiyatların biraz daha yükseleceği yönünde beklentimiz var. 2015 altın yılı olacak diyebiliriz. Yaklaşık 2 ay önce 130 liradan satışını yaptığımız çeyrek altının fiyatı 160 liraya yükseldi. Son günlerde de altın yükselişte. Kuyumcuların satışında düşme, halktan gelen altında da ciddi oranda yükselme söz konusu.” şeklinde konuştu.