AMAN DİKKAT EDELİM…

Son zamanlarda aşırı yağışlar sonrası suya doyan toprak, güneşle birlikte kaymaya başlıyor. Aman dikkat can kaybı yaşamayalım.

Tarih: 03.05.2023 21:01
AMAN DİKKAT EDELİM…

www.gunebakiserzurum.com / Mihrimah Nefise DURDAĞ 

Görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar; Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yer çekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir

Buna göre; kuvvetli eğim, aşırı yağış, zemin özellikleri, tabakalanma, beşerî çalışmalar ve yer çekimi kaymayı etkileyen başlıca faktörler arasındadır. Bunlar arasından eğim, heyelanlara sebep olan en önemli faktör olarak kabul edilmektedir. Yamacın ya da şevin eğimi arttıkça kütlenin hareketi kolaylaşmaktadır. 

Şiddetli veya devamlı yağmurlar yahut karların erimesi, kayaların içine bol miktarda suyun sızmasına olanak verir. Bunun sonucunda plastisite ve likidite sınırlarına erişilir ve herhangi bir nedenle oluşan sarsıntı sonucunda heyelan meydana gelir. 

Yağmur ve kar suyu tabakaların içine sızarak zeminin (toprağın) ağırlığının büyük oranda artmasına neden olur. Heyelan toprağın ağırlığı ile doğru orantılı olduğu için yağışın ve toprağın içine sızan suyun artması kayma miktarını arttırır. 

Uyarılarda bulunan uzmanlar; vatandaşlara seslenerek özellikle suya doyan meralarımız başta olmak üzere,   istinat duvarlarının bulunduğu bahçelerde araçlarınızı istinat duvarlarının altına kesinlikle bırakmayınız. Çocuklarınızı oyun oynamasına bu alanlarda müsaade etmeyiniz. Aman dikkat yağışlar sonrası can kaybı yaşamayalım diyerek uyarılarda bulundular.