AMETİST TAŞI MİDE AĞRISINA, UYKUSUZLUK PROBLEMİNE İYİ GELİYOR

Ametist taşı mide ağrısına, uykusuzluk problemine iyi gelirken, sitrin taşının ise bolluk ve bereketi artırıyorken şans getirdiği için tercih ediliyor. Oltu zümrüdünün ise kazadan, beladan uzak tutuyor.

Tarih: 11.06.2023 19:27 Güncelleme: 11.06.2023 19:28
AMETİST TAŞI MİDE AĞRISINA, UYKUSUZLUK PROBLEMİNE İYİ GELİYOR

www.erzurumgunebakis.com/ Rabia ASLAN KARAKAŞ

Kadınlar arasında en çok tercih edilen doğal taşlar içinde Ametist, Sitrin ve Oltu zümrüdü gibi taşlar yer aldı.

Erzurum’ da bulunan en popüler Oltu taşından sonra, Ametist, sitrin ve Oltu zümrüdü gibi doğal taşları en çok kadınların tercih ettiğini ifade eden Taş Uzmanı Oğuzhan Türk,  Ametist taşının mide ağrısına, uykusuzluk problemine iyi geldiğini ve sitrin taşının ise bolluk ve bereketi artırarak, şans getirdiği için tercih edildiğini ayrıca Oltu zümrüdünün ise kazadan, beladan uzak tuttuğuna inanıldığı için kadın vatandaşların aldıklarını söyledi.

Türk.” Taş imalatını da hobi olarak 20 yıldır yapıyorum. Ayrı bir iş yerim bulunuyor.   Biraz genele yayma çabamız var yayılması için çaba sarf ediyoruz. Doğal taşlar tarih boyunca insanoğlunun vazgeçilmez aksesuarları arasında yer almıştır. Günümüz de halen devam etmektedir. İnsanlar tarih boyunca taşları renklerinden, süslerinden ya da hastalıklara iyi geldiğinden dolayı kullanmıştır. Bu konuda da Aristotales den tutunda İslam alimlerinden mesela Biruni, İbni Sina, İbrahim hakkı hazretleri, el tifaşi, Ahmedi Bican bunların yazmış olduğu taşlar üzerine kitaplar vardır. En popüler taşlarımız ise kadınlar arasında ametist taşı ve sitrin taşıdır.  Ametist taşına Biruni’den örnek kronik mide ağrısına ve uykusuzluk problemi yaşayan kişilere iyi geldiğine inanılıyor. Sitrin taşında ise kadınlar para, şans, bolluk ve bereket için alıyorlar. Bunların yanında zümrüt taşı ise Oltu zümrüdü meşhur bir taş olarak biliniyor. İbrahim hakkı hazretleri; kim takarsa zümrüt taşını her kazadan saklaya hak başını, yani gökten nazil olsa bir bela o zümrüt çatlaya diye beyitleri bulunuyor. Ayrıca diğer taşlara da yazılmış beyitleri de bulunmaktadır. Tabi biz onların yazdığı eserlerden aldığımız kaynaklarla insanlara aktarmaya çalışıyoruz. Ama internette biraz daha bu konuda itici bilgiler yer alıyor.  Kendi okuduğum anladığım kadarıyla, çünkü bir taş için özellikle kalp kapakçığına, beyin omuriliğine iyi gelir, gibi enteresan bilgiler dolanıyor. Ama benim okuduğum hiçbir eserde bunun gibi bilgilere rastlamadım. Ama taşların insan vücuduna etkileri vardır. Etkileri ise aldığımız kaynaklar ‘da ki yazarların eserlerinde bilgileri bulunuyor. Biz insanlara bu kitapları okumalarını tavsiye ediyoruz. Gelen vatandaşlara da bilgileri anlatıyoruz ve kaynakları da internet dışında öneriyoruz.”

ÇİN ‘DE LAZERLE BOYANMIŞ SENTETİK CAMLARI DOĞAL TAŞ DİYE SATIYORLAR

500 yıl öncesinden günümüze kadar Müslümanları doğal taş konusunda kandırdıklarını ifade eden Taş Uzmanı Oğuzhan Türk, sentetik camları lazerle boyayarak piyasaya sürdüklerini ve piyasada bulunan sahte doğal taşları satıcılarının bile bilmediğini, vatandaşların doğal taş alırken taş uzmanlarına başvurarak almaları gerektiğini söyledi.

Türk,” Bize gelen vatandaşların çoğu süsten ziyade stres, sıkıntı ya da panik atak, guatr gibi söylemlerle gelirler. Biz de bildiğimiz kadarını tavsiye ediyoruz. Bunların insan vücuduna etkileri konusunda yazılmış ansiklopedi tarzında kitaplar bulunuyor.  Muhammed binden Mahmudi Şirvan-i Tuhfei Muradi eserinde 500 yıl öncesinde doğal taş diye Müslümanları kandırdıkları yazıyor. Günümüz de de aynı durumlar yaşanıyor. Mesela akik taşı diye sattıkları ürünü lazerle boyayarak sentetik camları satıyorlar. Satıcısı da bilmeyebiliyor. İnsanlar eğer okuduğu kaynaklardan hastalıkları için alıyorsa hiçbir tesiri olmuyor bu nedenle.  Tabi 500 yıl öncesinde de şimdi de hiç değişmemiş, Müslümanları kandırıyorlar. Çin den Hindistan’dan lazerle boyanmış malzemeleri Türkiye’ de doğal taş olarak satıyorlar. Halbuki bilimsel araştırmalar da 50 milyar dolarlık ham olarak süs taşı rezervi olduğu zaten İzmir ege üniversitesinin araştırmalarında bulunuyor.  Ham olarak işlendiği zaman 1 kilogram taştan yaklaşık 20,30 kolye veya yüzük kaşı çıkabiliyor. Tabi orijinal taşlar 400 TL’ ye satılıyor. Biz burada 100 TL ‘ye satıyoruz. Ama Erzurum’da kendimiz taşları toplayarak kendi atölyemiz de işlediğimiz için uygun fiyata satışını yapıyoruz.  Erzurum da 30 çeşit süs taşı rezervimiz bulunuyor. Oltu taşı haricinde bu taşlarımız içinde ametist, Akat, obsidyen yatakları, lapis, kaplan gözü, kalsedon gibi taşlar yer alıyor. Tabi bu taşlarımız işlenmiş hale gelirse, ekonomiye büyük katkı yapar. Erzurum için de iş ve istihdam yönünden çok önemli bir potansiyeli bulunuyor. Bizim araştırdığımız ve tespit ettiğimiz kadarıyla. Tabi yerel yönetimlere burada çok iş düşüyor. Bize mesela kurs için gelen kadın kursiyerler oluyor ama dükkanımız küçük olduğu için de kurs veremiyoruz. Ama 20 kişilik bir kurs 3 ay da bir sağlayabiliriz. Kursu başarıyla bitiren özellikle kadınlar veya işsiz olanlar devlet teşviklerinden yararlanarak kendi iş yerlerini açabilirler. Bu potansiyeli Oltu taşı gibi genele yayıp değerlendirebiliriz. Çünkü birinci derecede turizmi ilgilendiren bir iş oluyor. Yani turist geldiği zaman memleketimize Oltu taşı, cağ kebap, kadayıf dolması, yanında da 30 çeşit doğal taşımız bulunuyor. Bunların hepsinin eski kaynaklar da yerleri olan, şifa özellikleri kitaplar da yazan taşlarımızdır.  İnternet dışında bu kaynaklardan yararlanılırsa daha doğru bilgi edinmiş olurlar. Bir de işin uzmanından yani taşın uzmanından almalarını tavsiye ediyorum. Çünkü piyasada birçok lazerle boyanmış, Sentetik, renklendirilmiş sahte taşlar bulunuyor. Bununda gerçekten şifa özellikleri de İslam alimleri tarafından yazılmış. Varsa da çok fazla sahte taşlar yüzünden etkileri olmayabilir.”