Anadolu Su Börekçiliğinden örnek Davranış

Anadolu Su börekçiliği kadına yönelik şiddete toplumsal farkındalık oluşturmak adına işletmelerinde örnek davranış sergiliyor.

Tarih: 21.10.2023 18:39 Güncelleme: 23.10.2023 13:14
Anadolu Su Börekçiliğinden örnek Davranış

www.erzurumgunebakis.com / Sedanur BİNGÖL

Ülkemizde cinsiyeti nedeniyle ev içinde veya dışında kadına uygulanan sistematik şiddet ve davranışlar artış gösterirken, kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmaları kapsamında alo 183 aile, Kadın, çocuk, engelli danışma hattı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde kadına yönelik şiddet konusunda hizmet veren kuruluşlar, “şiddet önleme ve izleme merkezleri (ŞÖNİM)” ve “kadın konukevleri” karşımıza çıkmaktadır. Yine  Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Farkındalık olması adına bir çok çalışma gerçekleştirilirken bunlara bir yenisini de  Erzurum’da Anadolu su böreği ve Anadolu mantı işletmesinin sahibi Serkan Akköse tarafından işletmesinde, “Kadına Yönelik Şiddete Birlikte Dur Diyelim” sloganıyla gerçekleştirdi. 

“Kadına Yönelik Şiddete Birlikte Dur Diyelim” farkındalığı hakkında Günebakış Gazetesinin sorularını yanıtlayan Akköse konuşmalarına kendini tanıtmayla başlayarak, “Anadolu su böreği, Anadolu mantı işletmesinin sahibiyim su böreği ve mantı işletiyoruz. Su böreğimizde, mantımız da Erzurum’un coğrafi işaretli iki ürünü olduğu için Osmanlıdan günümüze kadar gelen orijinal tarifiyle yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Akköse, “Su böreği Erzurum’da her İlde yapılırdı ama bununla ilgili bir müessese yoktu genel olarak evlerde herkes yapar, bütün anneler, bütün kadınlar bunu bilir ama dışarıda bunun hizmetini veren bir müessese yoktu. Bu anlamda biz 7 yıl önce hizmet vermeye, su böreğinin aynı tarihimizdeki tarifiyle aynı şekilde yapmaya başladık. Bundan birkaç yıl sonra da yine Erzurum mantımızı yapmaya başladık. bünyemizde mantı ve su böreği olmak üzere iki ürünümüz var. Sonradan ticaret borsamızla birlikte bu ürünlerin coğrafi işaretinin alınmasında katkı sağladık ve Erzurum adına tescilledik. Resmiyette de su böreğini ve mantının ana vatanı artık Erzurum’dur diyebiliriz.

“Kadına yönelik şiddete farkındalık fikri”

İş yerimizde tabakların altında Amerikan servisleri kullanıyoruz ve bu servisleri hep kullanıyorduk daha sonra hoşumuz giden bir ilan oldu ve onu da servislerimize ekledik. Aile Sosyal Politikalar müdürlüğü öğlen arası müşterilerimiz oldular ve dış camımıza farkındalık olması için “kadına Yönelik şiddete birlikte dur diyelim” afişi asmak istediler. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünün isteğini yerine getirerek cama astık ama yeterli değil diye düşündük ve Amerikan servislerinin üzerinde olmasının da bize bir zararı olmayacağı için her zaman kullandığımız Amerikan servislerimizin üzerinde olmasının bir sakıncası olup olmadığını sorduk ve dış cam da bir hafta durulması istenen afiş 2 yıldır Amerikan Servislerimizde yer bularak her masanın üzerinde farkındalık oluşturuyor. 

“Anne dolu bir işletme”

Biz kadına dair her şeye duyarlıyız ve daha da duyarlı olmaya çalışıyoruz. Bu anlamda personelimizin yarısından çoğu kadın ve Tabelalarımızda, araçlarımızda, iş yeri adımızla aynı büyüklükte “Erzurum Kadın Gücü” diyoruz. İşletme ismimiz olan “Anadolu su börekçiliğinden” de anlaşılacağı gibi kadını çok önemsiyoruz. Buradaki Anadolu, Avrupa-Anadolu gibi bir coğrafi nitelik olarak görülse de aslında biz özünde “Anne Dolu” anlamında kullanıyoruz ve gerçekten de iş yerimiz anne dolu. Üretim tesisimizde olsun burada olsun personelimizin çoğu kadın. Gücümüzü kadınlardan alıyoruz onun için tabelalarımıza Erzurum kadın gücü diyoruz. Kadına yönelik şiddete hayır ilanını da görünce bunu kullanabilir miyiz? diyerek bizde bir farkındalık oluşturmak istedik ve iki yıldır da yeni basılan bütün servislerimiz de bu farkındalığı oluşturuyoruz. Bir farkındalık, çorba da tuzumuz olsun, belki bir faydamız olur düşüncesiyle yola çıktık çünkü kadın bizim her şeyimiz, kadının elinden çıkan her şey çok kıymetli, kadının elinin değdiği her şey çok kıymetli ve bizde bu anlamda bu şekilde yardımcı olmak istedik. 

“Olumlu tepkiler alıyoruz”

Farkındalık olması kapsamında işletmemizde yer verdiğimiz “Kadına yönelik şiddete birlikte dur diyelim” sloganına kadınlardan çok fazla olumlu tepkiler alıyoruz, teşekkür eden müşterilerimiz oluyor. Masasına oturup tabağın altında bu uyarıyı gören kadınların defalarca teşekkür ettiğine şahit oluyoruz. yapmış olduğumuz farkındalık için erkeklerde memnun oluyor ama Kadınlardan bu memnuniyeti daha fazla duyuyoruz. Bizler kadının önemli olduğunu ifade etme noktasında elimizden geleni yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz. İlerleyen zamanlar için daha farklı düşüncelerimizde var ve bu anlamda sosyal sorumluluk projelerimizin de olduğunu belirterek bunları daha çok geliştirip artıracağımızı da ifade edebilirim. 

“Tüm şubelerimizde mevcut”   

Türkiye’de 7 ilde olmak üzere, Kuzey Irak’ta bulunan şubelerimizin hepsinde bize ait tabelanın olduğu her yerde bu Amerikan Servisler kullanılıyor ve tümünde de Kadına yönelik şiddeti ifade eden slogan yer alıyor.   

“Kadına yönelik şiddeti kınıyoruz”

Kadına yönelik yapılan şiddeti doğru bulmuyoruz ve yapılan haberlerin hepsini üzülerek izliyoruz. kadın için pozitif ayrımcılık olması gerektiğini düşünüyorum çünkü kadın annedir, kadın bizim gibi işyerlerini var eden etkendir, iş yerimizin sahibi bir erkek ama ısrarla vurgulayarak dile getiriyoruz Erzurum kadın gücü, kadından alıyor gücünü. kadınların el üstünde tutulması gerektiğini düşünüyorum