Anız yakmak, telafisi olmayan zararlar verir

Erzurum sınırları içerisinde 2017 yılında uygulanacak olan anız yangınlarının önlenmesi ile ilgili Valilik Tebliği resmi gazetede yayınlandı. Büyük sorun teşkil eden anız yakılmasına ilişkin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden ise vatandaşlara far

Tarih: 01.01.0001 00:00
Anız yakmak, telafisi olmayan zararlar verir

Nesrin Çetinkaya

2017 yılı itibari ile Erzurum sınırları içinde uygulanacak olan anız yangınlarının önlenmesi ile ilgili Valilik Tebliği resmi gazetede yayınlandı. Tebliğde anız yakanlara, her dekar için 42,44 TL idari para cezası verilecek. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, günümüzde anız yakmanın görünen en büyük zararının orman yangınlarına neden olduğu, anız dumanlarının ise çevreye çok ciddi zararlar verdiği bildirildi. Vatandaşlara farkındalık çağrısı yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, büyük kayıplara sebep olan anız yangınlarının kaybolan doğal kaynaklarla birlikte ormanlık alanlara verilen zararların telafisinin olmadığı bilgisini paylaştı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü´nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

ANIZLARININ YAKILMASI ÇEVREYE TELAFİSİ OLMAYAN ZARARLAR VERİR

Tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan tahılların toprakta kalan kök ve sap artıklarına ?´Anız´´ adı verilmektedir. Ekonomik olarak değerlendirilemeyen bu artıklar tarlada önemli sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bu anızların büyük kısmı işleme ile toprağa karıştırılmakta veya yasak olmasına rağmen yakılmaktadır.  Bazı üreticiler kolay olduğu düşüncesi ile anızları yakmaktadır. Ancak sonuçta meydana gelen zararları toprağa tekrar kazandırmak çok uzun yıllar almakta ve telafisi olmayan sonuçlar doğurmaktadır. Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir. Oysa bitkilerin gelişmesi için gerekli olan bitki besin maddelerinin bir kısmının kaynağını, organik maddenin ayrışma ürünü olan humus oluşturur. Ayrıca; toprakta yağış sularının emilmesini, tutulmasını sağlayan, topraktaki kümeleşmeyi temin ederek erozyonla taşınmasını önleyen, toprağın iyi havalanmasını sağlayan yine organik maddedir.

Anızların yakılması sonucunda çok uzun yıllarda oluşmuş toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmakta ve takip eden yıllarda bazı hastalıklar artmaktadır. Sap ve anızın yakılması sonucunda bitkilerin büyümesini teşvik eden karbon ve azot kaybı oluşmaktadır.  Günümüzde anız yakmanın görünen en büyük zararı orman yangınlarına neden olmasıdır. Ayrıca anız dumanlarının çevreye ve tabiata verdiği zarar çok ciddidir. Ülkemiz için gelecek adına kayıplara neden olan anız yangınları; kaybolan doğal kaynaklarla birlikte yanmış tarlalar ve ormanlık alanlara verilen zararların telafisinin olmadığının farkında olmalıyız. Yakılan tarlalara komşu olan ormanlık, fundalık ve çalılık gibi orman alanları da bu yakma işleminden olumsuz etkilenmekte ve orman yangınları şekillenebilmektedir.

ANIZ YAKANLARA HER DEKAR İÇİN 42,44 TL İDARİ PARA CEZASI

Erzurum İli hudutları dahilinde 2017 Yılında Uygulanacak Olan Anız Yangınlarının Önlenmesi İle İlgili Valilik Tebliği yayınlanmış olup Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü web sayfası (http://erzurum.tarim.gov.tr/) duyurular bölümünden incelenebilir. Buna göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 27 Aralık 2016 tarih ve 29931 sayılı resmi gazete yayınlanan 2017/1 Tebliği´nin l bendinde anız yakanlara her dekar için 42,44 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır hükmünce cezai işlem uygulanacak.