Antibiyotik kullanımı azaldı

Sık sık Antibiyotik kullanımının önüne geçmek için Sağlık Bakanlığı´nca başlatılan çalışma kısa sürede sonuç verdi. Özellikle reçetesiz antibiyotik satılmaması kararından sonra, yüzde 25 civarında azalma oldu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Antibiyotik kullanımı azaldı

Günebakış/Muhammed COŞKUN

Doktor tavsiyesi dışında kullanılan Antibiyotik ile ciddi sağlık sorunlarının yaşanıla bilineceğini dile getiren Eczacı teknisyeni Metin Tanrıkulu, ?İnsan sağlığının korunmasına yönelik kontrolsüz antibiyotik kullanımını sadece reçeteye bağlaması oldukça etkili oldu. Uygulamanın başlamasından sonra antibiyotik kullanımında yüzde 25 civarında azalma gerçekleşti.? dedi.

Antibiyotik kullanımının oldukça artmasından dolayı uygulamanın yararlarına dikkat çeken Teknisyen Tanrıkulu, ?Antibiyotik kullanımı oldukça artmıştı. Toplum olarak her hangi bir sebepten dolayı ilaç içmeye alışır olduk. Başım ağrıyor, dişim ağrıyor gibi sebebi belli olamadan, hastaneye, doktora görünme ihtiyacı duymadan doğrudan antibiyotiklere sarılıyoruz. Bu durumun önüne geçmek için harekete geçen Sağlık Bakanlığı Bu yılın başlarından itibaren reçetesiz olarak antibiyotik kullanımını yasakladı. Bu oldukça etkili oldu ve yüzde 20-25 civarında bir azalma oldu.? diye konuştu.

?VATANDAŞ BİZİ SUÇLUYOR´

Reçetesiz olarak antibiyotik almak isteyenlerin tepkilerini topladıklarını belirten Tanrıkulu, ?Bu uygulama bizim açımızdan sıkıntılı oldu. Vatandaş geliyor reçetesiz olarak antibiyotik almak istiyor. Belki gerçekten ihtiyacı var, belki de kenarda bulunsun diye. Ancak bizler de reçetesiz olarak veremeyeceğimizi kendilerine ifade ettiğimizde bizi suçluyorlar ve bizim vermediğimizi söylüyorlar. Bizimle bu konudan dolayı çok fazla tartışmaya giriyorlar. Biz bu anlamda yetkililerden destek bekliyoruz.? sözlerini kullandı.