Antrenör Kalkan: Boksta Düşüş Var

Boks Antrenörü Mustafa Kalkan yapılan antrenmanlar, sporcuları ve sponsorluk problemi hakkında bilgiler verdi.

Tarih: 05.10.2023 20:16 Güncelleme: 05.10.2023 21:28
Antrenör Kalkan: Boksta Düşüş Var

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş

Mustafa Kalkan “40 yıldan beri boksun içindeyim. 30 yıldır antrenörlük yapıyoruz. 1 Dünya Şampiyonu, 1 Avrupa Şampiyonu, Akdeniz Oyunları 3.’sü, Avrupa 3.’sü, Dünya 2.’si ve daha sayamadığım turnuvalarda birçok sporcumuz şampiyon oldu. Büyükler, gençler, yıldızlar minikler kategorisinde 10’larca sporcumuz Türkiye şampiyonu oldu. Halen daha da devam ediyoruz. Geçen yıl, Okullar Dünya Şampiyonası’nda iki sporcumuz Okullar Dünya 3.’sü oldu. Bir tane sporcumuz şu anda Ankara TOHM’da (Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi) hazırlanıyor. O sporcumuz olimpiyat kotası almaya hazırlanıyor. Diğer sporcumuz burada, o da öyle. 35’e yakın sporcumuz var. Yaş kategorisi olarak, 11-12-13-14-15-16-17 ve 18 yaş üstü sporcularımız var.”

Antrenman Saatleri

“Okullar açılmadan önce Yakutiye Spor Salonu’nda 15:00-17:00, 17:00-19:00 çalışıyorduk. Şu anda okullar açıldığından dolayı sadece 17:00-19:00 saatlerinde çalışıyoruz. Haftanın altı günü antrenmanlarımızı yapıyoruz. Hafta içi saat 17:00’den 19:00’a kadar, hafta sonunda da 11:00-13:00 çalışıyoruz. Bu şekilde antrenmanlarımıza devam ediyoruz. Şu anda 30 öğrencimiz geliyor. Zaman zaman bu sayı 35-40 oluyor. Şu anda aktif lisanslı sporcu sayımız 30.”

150 Boksör

“Lisanslı sporcumuz daha çok da bu sayılar okul olduğu için bazılarının sınavı oluyor, bazılarının işte dersleri oluyor. Rakam değişiyor, ama kesin 30 sporcumuz oluyor. Devam ediyor yani. Lisanslı sporcunuz ortalama yaklaşık olarak en az 150 boksörümüz var. Tabii onlardan şu anda gelmeyenler var. Aktif milli sporcularım var. Şu anda aktif 4 milli sporcumuz var. Şu anda eskiye nazaran Erzurum’da biraz düşüş var. Neden? Biraz daha ilgisizlik var. Bir de ailelerin spora bakış açısı biraz daha azaldı. İşte çocukların çoğunun ailesi genellikle öncelikli olarak dersleri görüyorlar. Çocuk da dershaneden, okuldan çıkıyor. Yorgun, argın çocuk ya geliyor, ya gelemiyor. Ondan dolayı boks, Erzurum’da biraz da eskiyle kıyasladığımızda biraz başarı da düştü. Daha önceki yıllarda Avrupa, Dünya Şampiyonları çıkardık. Avrupa Şampiyonlukları, Dünya 3.’lükleri, Akdeniz Oyunları’nda derece, olimpiyatlara sporcumuz gitti. Şimdi biraz daha düşüş var yani. Maalesef, bu sporcularımıza sponsor bulamıyoruz.”

Sponsor Bulamıyoruz

“Başka illerde sponsorluklar var, ama bizim Erzurum'da sponsor yok. Veya ya biz bulamıyoruz. Devletin çıkardığı bir sponsorluk yasası var diyor ki: bana vereceğin vergiyi sporcuya harca, fatura getir. Ben sana faturamdan, vergi matrahından düşeyim. Türkiye'nin her tarafını zengin Erzurumlular var, onlara ulaşamıyoruz.”