Apartman sakinlerinin dikkatine! Resmi Gazete’de yayımlandı

2024'te komşu gürültüsü para cezası yükseldi! Yeni kurallar ve şikâyet prosedürleri neler?

Tarih: 13.02.2024 14:23
Apartman sakinlerinin dikkatine! Resmi Gazete’de yayımlandı

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

2024'te komşu gürültüsü para cezası yükseldi! Yeni kurallar ve şikâyet prosedürleri neler?

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni yasal düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeler arasında öne çıkanlar arasında, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 67'inci Maddesi ve 2872 Sayılı Çevre Kanunu'na ilişkin idari para cezaları yer aldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan yeniden değerleme oranı üzerinden 2024 yılında komşu gürültüsüne uygulanacak para cezası, önceki yıla göre ciddi bir artış gösterdi. 4.831 Türk Lirası olan ceza miktarı, 7.667 Türk Lirasına yükseltildi. Bu durum, son dönemde artan komşu gürültüsü şikâyetleriyle ilgili olarak dikkat çekti.

Komşu gürültüsüne karşı şikâyetlerde bulunmak isteyenlerin başvurabileceği resmi kanal ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın gürültü şikâyet hattı olan Alo 181'dir. Bu hatta yapılan şikâyetler üzerine ekipler, gerekli incelemeleri yapmakta ve eğer şikâyet haklı bulunursa para cezası uygulamaktadır.

Gürültü şikâyetlerinin değerlendirilmesinde, özellikle gece 12'den sonra yaşanan gürültülerin ciddi bir problem olduğu ve bu tür durumların şikâyet edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.