Araştırmaların Sonuçlarına Göre En Uzun Yaşayan Kan Grubu Belirlendi

Uzmanlar, kan grubunun insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirmeye devam ediyorlar.

Tarih: 14.02.2024 13:51
Araştırmaların Sonuçlarına Göre En Uzun Yaşayan Kan Grubu Belirlendi

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Özellikle koronavirüs salgını döneminde kan gruplarının hastalıkla ilişkisi üzerine birçok çalışma yapılmıştı; bu çalışmalardan birinde A kan grubunun hastalığa daha yatkın olduğu belirtilmişti. Japonya ve İngiltere'de gerçekleştirilen son araştırmalar ise kan gruplarının yaşam süresi üzerindeki etkilerini ortaya koymak üzere yapıldı.

Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre, belirli kan gruplarının diğerlerine kıyasla daha uzun yaşama eğiliminde olduğu tespit edildi.

Araştırmaya göre, CVT adı verilen kan grubunu belirleyen genler, beyindeki kan pıhtılaşması riski ile doğru orantılı. Bu çalışmaya katılan 882 kişi üzerinde yapılan çalışmalarda AB kan grubuna sahip olan kişilerin bu riskin diğer kişilere göre ortalama 5,6 kat daha fazla olduğu görüldü. Ayrıca 0 kan grubuna sahip olan kişilerde bu riskin yarı yarıya daha düşük olduğu belirlendi.

ABD'de yapılan başka bir çalışma ise AB kan grubuna sahip olan kişilerin kalp rahatsızlıklarına yakalanma olasılığının diğerlerine göre yüzde 23 daha fazla olduğunu gösterdi. B kan grubundaki kişilerde ise bu oran 0 kan grubuna göre yüzde 11 daha fazla.

Genel olarak, 0 kan grubuna sahip kişilerin hastalıklara karşı daha dirençli olduğu ve özellikle hava kirliliği ve çevresel faktörlere karşı daha dayanıklı olduğu belirtiliyor. Bu kan grubuna sahip olan kişilerin kalp krizi veya kalp hastalıklarına yakalanma olasılığının da daha düşük olduğu ifade ediliyor.