ARI MALZEME ÜRÜNLERİNE YÜZDE 50 ZAM

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte arı malzeme satışları da başladı. Arı malzeme ürünlerine geçen yıla oranla yüzde 50 zam geldi.

Tarih: 06.05.2024 16:26
ARI MALZEME ÜRÜNLERİNE YÜZDE 50 ZAM

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Arı malzeme fiyatlarında her yıl artış yaşandığını ifade eden arı malzemeleri satıcı İrfan Şen, malzeme ürünlerine yüzde 50 zam geldiğini söyledi.

Şen,”  Erzurum’da arıcılık gelişiyor. Haliyle üretim de artıyor. Yaz mevsimin gelmesiyle birlikte arı malzeme ürün fiyatlarında yüzde 50 artış yaşandı. Şuanda arı ürün malzeme satışlarımız başladı. Bu artış nedeniyle nakliyecisinden tutun da, pazarlamacısına kadar çok sayıda yeni iş kolu ortaya çıkıyor. Bu iş kollarında çalışan insanlar için ekmek kapısı demek olan bu durum, şehir ekonomisine de katkıda bulunuyor. Umuyoruz arıcılık sektöründeki bu gelişme devam eder ve daha da profesyonel bir hal alır. Çünkü Erzurum’un üretmeye ve kazanmaya ihtiyacı var. Gezgincilik yapan arıcımız gittiği her bölgede üretim yaparken aynı zamanda ücretsiz olarak tarım ve hayvancılık sektörü için polinasyon hizmeti de vermektedir. Küresel iklim değişiklikleri nedeniyle üretici, ürüne ulaşmak için daha fazla gezgincilik yaparak daha fazla kilometre kat etmiştir. Aynı zamanda son yıllardaki akaryakıt, besleme, sarf malzeme, makine ekipman ve işçilik benzeri giderler fahiş bir şekildeki artış göstermiştir. Bu girdi maliyetleri de balın maliyetini etkilemiştir. Arıcılarımızın işletmelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için, maliyetler üzerinde kazanç elde etmeleri gerekmektedir. Arıcılığa başlamadan önce gerekli araştırmaları yapıp, bu konu ile ilgili temel teorik bilgileri öğrenmek gerekir. Birçok kaynaktan konvansiyonel arıcılığın yanı sıra, organik ekolojik arıcılık gibi kavramları öğrenmek ve değerlendirmek de önemlidir. Bu konuda yazılmış çeşitli kitaplar, internet sayfaları ve kurslar var. Her şeyden önce, mutlaka çok özel bir canlı olan arıya dair bilgileri öğrenmeniz gerekir. Koloni fertlerini, koloninin yaşam düzeni ve arıcılığı ilgilendiren diğer konularda bilgi sahibi olmadan bu işe soyunmanızı tavsiye etmeyiz. Arıcılığa başlamanın pratik olarak üç farklı yolu var.   Eğer bu konuda hiç deneyiminiz yoksa, en iyi başlama yöntemi, arısı güçlü, kaliteli bir koloniyi tanıdığınız ve güvendiğiniz bir arıcıdan alarak başlamaktır.”